Vojnik

JUTRI
21°C
9°C
ČET.
19°C
13°C
Oceni objavo

Zaključna seja Sveta KS

Zaradi natrpanosti dogodkov ob koncu lanskega leta smo zaključno sejo Sveta KS Frankolovo izvedli konec januarja. Našemu vabilu se je odzval tudi župan občine Branko Petre. Osrednja točka seje je bila realizacija dela v letu 2023 ter plan dela za tekoče leto, ki ga želimo s skupnimi močmi izvesti v čim večjem obsegu. Vse predvidene postavke so umeščene v proračunu občine Vojnik, ki je bil decembra sprejet za naslednji dve leti.

Če se dotaknem realizacije dela v letu 2023, smo večino zastavljenih nalog uspešno izvedli, nekatere izmed njih smo začeli v drugi polovici leta in bodo končane v tem letu.

Uspešno smo organizirali čistilno akcijo na celotnem območju naše občine. Maja smo z osrednjo prireditvijo ob prazniku Krajevne skupnosti Frankolovo pripravili svečano sejo Sveta KS ter ob kulturnem programu podelili krajevna priznanja zaslužnim krajanom. V okviru praznovanja smo v soorganizaciji KO Rdečega križa Frankolovo in Župnijske Karitas Frankolovo organizirali tradicionalno srečanje starejših krajanov.

Na komunalnem področju smo končali izgradnjo pločnika z novo javno razsvetljavo od regionalne ceste do gasilskega doma. Sanirali smo plazova pri Novak v Stražici ter Petelinšek v Lipi. Zgradili smo nov most in zavarovali brežine potoka Jesenica pri Oprčkal v Dolu. Izvedli smo rekonstrukcijo dela lokalne ceste Frankolovo – Socka. Asfaltirali smo javno pot na relaciji Borovnik – Jeseničnik v Lipi. V okviru finančnih zmožnosti smo vzdrževali makadamske ceste in krpali najnujnejša poškodbe na asfaltiranih cestah. Začeli smo tudi izgradnjo vodovoda v Lindeku in Verpetah.

Načrt dela za leto 2024 zajema vse ponavljajoče aktivnosti, ki si sledijo ena za drugo in so stalnica dela v  KS. Tu mislim od čistilne akcije, krajevnega praznika, vzdrževanje makadamskih in asfaltnih cest. Predvsem si pa želimo, da se v tem letu konča izgradnja vodovoda, električne napeljave in optike v Lindeku ter vodovoda v Verpetah. Vem, da zaradi optimalne prevoznosti in varnosti v prometu krajani komaj čakajo sanacijo številnih plazov, ki so že v fazi izgradnje, ali še bodo. Za letos je v planu tudi dokončanje rekonstrukcije zadnjega odseka lokalne ceste v smeri Socke ter izgradnja dveh mostov, in sicer v Rovah na začetku vasi in v Dolu pod Gojko pri Zupanc. V planu investicij je tudi izgradnja manjšega odseka kanalizacije v Stražici, ki pa je odvisna od soglasij lastnikov zemljišč. V Loki bomo asfaltirali manjši odsek ceste z novo asfaltno prevleko. V kratkem bomo zamenjali strešno kritino na stavbi krajevne skupnosti. Žal se izgradnja igrišča pri novem vrtcu zamika, ker za celotno investicijo ni na razpolago dovolj denarja. Sicer je v  proračunu občine Vojnik za leto 2024 na razpolago 400.000,00 EUR, razlika v vrednosti približno 500.000,00 EUR, razliko  pričakujemo iz razpisa, ki naj bi bil objavljen v tem letu.


Vrtalna naprava za vrtanje pilotov na plazu v Lipi pri Frankolovem

Ob koncu seje nas je pozdravil župan Branko Petre, strnil vtise ter okoliščine stanja v občini in kraju, se zahvalil za dosedanje delo in nam zaželel uspešno  delo v prihodnje.

Tekst: Dušan Horvat

Foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi