DANES
26°C
8°C
JUTRI
26°C
10°C
Oceni objavo

Delavnica za društva

Občina Vojnik je organizirala delavnico »Zakonito delovanje društev« 25. novembra 2014 v OŠ Vojnik. Delavnice so se udeležili predsedniki društev, tajniki, člani upravnih in nadzornih odborov ter drugi, ki v društvih skrbijo za zakonito in učinkovito delovanje in so želeli pridobiti znanje o tem, kako naj društvo uspešno in optimalno pluje med vsemi današnjimi zakoni in predpisi. Delavnica je bila namenjena tudi vsem tistim, ki o ustanovitvi društva šele razmišljajo in potrebujejo dodatne informacije o registraciji društva ter njegovem pravnem, finančnem in zakonitem delovanju.

Branko Petre, župan občine Vojnik, je v uvodnem pozdravu povedal, da na takšen način pomagamo svojim društvom in prispevamo k njihovemu lažjemu delovanju.

Predstavnica Upravne enote Celje Bojana Frim je podala informacije o registraciji in spremembi registracije društva, prijavi prireditev in pobiranju prostovoljnih prispevkov. Mnogo odgovorov je bilo podanih že na delavnici, še dodatna vprašanja lahko posredujete na e-naslov ue.celje@gov.si.

 

Predstavnik Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij Matej Verbajs nas je s predstavitvijo in odgovori na veliko vprašanj izčrpno poučil o naslednjih vsebinah:

– učinkovito upravljanje društev: obvezni organi v društvu,

– zakonska pravila glede odločanja v društvih,

– novejši trendi pri upravljanju društev,

– ureditev zastopanja v društvih,

– zakonska pravila glede odgovornosti predsednika in drugih oseb v društvu,

– razmejitev pridobitne in nepridobitne dejavnosti v društvih,

– pravni in davčni vidiki donatorstva in sponzorstva v društvih,

– pogoji za opravljanje pridobitne dejavnosti v društvih (prodaja izdelkov na sejmih, organizacija javnih prireditev, točenje pijač itd.),

– davčni vidiki pridobitne dejavnosti,

– osnovna primerjava oblik dela v društvih: zaposlitev, delo in plačilo po različnih pogodbah civilnega prava: avtorska pogodba, podjemna pogodba, mandatna pogodba, pogodba o opravljanju občasnega ali začasnega dela,

1/4

Matej Verbajs, predstavnik Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij



– Zakon o prostovoljstvu (npr. kaj lahko izplačamo prostovoljcu brez plačila davka, kdaj potrebujemo pisen dogovor o prostovoljskem delu),

– status društva v javnem interesu (kako ga dobiti in kaj prinaša).

 

Dodatna vprašanja iz navedenih vsebin lahko posredujete nas e-naslov pravno.svetovanje@cnvos.si.

 

Tisti, ki se delavnice niste udeležili, lahko gradiva prejmete na Občini Vojnik ali po elektronski pošti, tako da nam to sporočite na e-naslov obcina@vojnik.si.

 

Ob zaključku je Mojca Skale, ki je vodila delavnico, poudarila, da bodo novo pridobljena znanja v pomoč pri zahtevnem prostovoljskem delu v društvih, ki bogatijo našo občino.

                                                                     

Mojca Skale

Foto: Jure Vovk

 

Oglejte si tudi