Oceni objavo

Praznik ljubezni in vokalnih presežkov

Na slovenski dan zaljubljenih je v vojniškem hramu kulture prekipevalo od ljubezni, vonja po pomladi in odlične energije. Na gregorjevo se je namreč odvil že tradicionalni koncert Vokalne skupine »in spiritu« ter Dekliške vokalne skupine Kolorina. Postregel je z obilico kakovostne vokalne glasbe.

Na četrtkov večer je dogodek, ki ga je povezovala Alja Tihle Hren, do zadnjega sedeža napolnil dvorano Kulturnega doma v Vojniku. Koncert so tokrat organizirali fantje iz Vokalne skupine »in spiritu«, bil pa je posvečen pomladi, cvetju, romantiki, ljubezni in tradiciji. Rdeča nit je bila ljudska pesem.

 

Ko se je dvignila zavesa, je obiskovalce pričakala krasna kulisa, ki je predstavljala naravo; ptički na vejah so dajali občutek svobode, potok ob robu odra pa svežine pomladi. Ob zvokih Vivaldijeve Pomladi so na oder prikorakali člani obeh zasedb. Ker so fantje pravi kavalirji, so dali prednost dekletom iz Kolorine, ki so pod umetniškim vodstvom Emilije Kladnik Sorčan odpela prve tri pesmi večera, vse tri s tematiko pomladi in ljubezni. Nato nas je Alja malce podučila o tradiciji gregorjevega in njegovem začetku: »Ali ste vedeli, da so nekoč obrtniki po temni zimi (brez elektrike) zaradi daljšanja dneva 12. marca v potoke že lahko simbolično odvrgli goreče bakle, ki jih niso več potrebovali. Od tega je na Gorenjskem ostal običaj spuščanja lučk – ›gregorčkov‹ po vodi. Ponekod je tako veljalo, da imajo ta dan ptički gostijo, zato so na drevesih visele pogačice.« Z veliko ljubezni do petja, slovenske pesmi in spoštovanjem tradicije nas že deset let razveseljuje Vokalna skupina »in spiritu«, ki je oder zavzela naslednja. Najprej so nas popeljali z Barčico, potem smo odšli V gozd, na koncu pa smo prejeli še Pisemce. Zatem so nas s svojimi čudovitimi glasovi znova razvajala dekleta, ki so v rožanskem narečju odpela pesem o Dveh puebih, nato je sledila še ljudska pesem iz Tolmina ter pesem Tadeje Vulc – Pričakovanje, ki je v poslušalcih vzbujala občutek skrivnostnosti in drugačnosti.

 

Gregorjevo izhaja iz godu sv. Gregorja Velikega, velikega papeža in cerkvenega učitelja, zavetnika glasbenikov, pevcev in zborovodij. Zato je prav, da se ta praznik praznuje s pesmijo. Predvsem moško ljudsko petje je pomemben del slovenske tradicije in glasbene zapuščine; temu v čast so na odru znova zadoneli prelepi fantovski glasovi. Zapeli so rožansko ljudsko pesem Se že svita den in pa Dekle mojé, prinesi mi vodé, v kateri je svoj del odpel eden od soustanoviteljev zasedbe, Amadej Šopar. Zadnji del koncerta so začela dekleta; zapela so vsem znano belokranjsko ljudsko pesem Igraj kolce in pa Flosarsko, ki je bila pri poslušalcih deležna največjega navdušenja. Sledile so še zadnje pesmi fantov, ki so zapeli t. i. Tri fantovske pesmi na besedila Ferija Lainščka: Sanje so večne, Bil sem srečen danes in Ljubim – najbolj romantično pesem večera. Zadnjo je s svojim pravljičnim glasom čudovito odpel Luka Juteršek.

1/2

*Dekliška vokalna skupina Kolorina.

Dogodek je povezovala Alja Tihle Hren.

 

Po gromkem aplavzu so sledili še nagovor župana in zahvale vsem sodelujočim pri izvedbi koncerta. Še posebej sta bila čestitk deležna Emilija Kladnik Sorčan in David Preložnik, ki s svojo predanostjo in neizmerno ljubeznijo do glasbe tako uspešno vodita obe vokalni zasedbi. Sledila je še simpatična izmenjava pozornosti deklet in fantov. Fantje so dekletom podelili ročno izdelane ptičke; oni pa so, kot veleva tradicija, iz rok deklet prejeli rdeče nageljne. 

 

Namen večera je bil pobožati srce in v poslušalcih vzbuditi občutke veselja, ljubezni, sreče. Večer ne bi bil popoln, če ne bi fantje in dekleta za konec združili moči in naš še zadnjič popeljali v magični svet harmonij.

 

Koncert je bil, sodeč po aplavzu, več kot uspešen. Vse, ki se ga tokrat iz kakršnegakoli razloga niste udeležili, pa naj potolažim. Gregorjevo 2016 bo kmalu tu. Na snidenje!

 

Nina Grobelšek

Foto: Jure Vovk

 

 

Oglejte si tudi