Vojnik

DANES
23°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Božični oratorij francoskega skladatelja Saint-Saënsa

Poustvaritev božične zgodbe po petih letih v izvedbi več kot 100 glasbenikov v soboto, 28. decembra 2013, ob 18. uri v župnijski cerkvi sv. Jerneja v Vojniku

Po petih letih bo v vojniški župnijski cerkvi sv. Jerneja spet zazvenel Božični oratorij francoskega romantičnega skladatelja Camilla Saint-Saënsa. Tokrat v izvedbi glasbenikov, ki skoraj vsi izhajajo iz občine Vojnik. Pod vodstvom Simona Jagra se bo predstavilo pet pevskih solistov (Lucija Lenarčič, Mojca Žerjav, Tea Kus Grilanc, Miha Lenarčič, Primož Krt), instrumentalisti (Tina Svet, flavta, Veronika Tadina, harfa, Tomaž Marčič, harmonika, Miha Firšt, kontrabas) in mogočna zasedba več kot 100 zborovskih pevcev. Združeni pevski zbor bo sestavljen iz pevcev Mešanega pevskega zbora FORTE, Cerkvenega mešanega pevskega zbora sv. Jerneja iz Vojnika (zb. Tomaž Marčič), Moškega pevskega zbora KUD France Prešeren iz Vojnika in Vokalne skupine Kolorina iz Vojnika (zb. Emilija Kladnik Sorčan).

 

 Božični oratorij (Oratorio de Noël) je delo takrat 23-letnega Camillla Saint-Saënsa. Saint-Saëns [sɛ̃'sɑ̃], rojen l. 1835 v Parizu in umrl l.  1921 v Alžiru, je bil pianist, organist, muzikolog in pedagog. Zaslovel je predvsem po zaslugi njegove velike fantazije Živalski karneval in opere Samson in Dalila. Od l. 1858 naprej je kot organist več kot 20 let deloval v cerkvi La Madeleine v Parizu. Do tega leta je že stopil v ospredje kot skladatelj treh simfonij in maše. V adventu l. 1858 je v dvanajstih dneh ustvaril svoj Božični oratorij. Skladba je bila končana 15. decembra 1858 in je po desetih dneh doživela prvo izvedbo 25. decembra 1858 v cerkvi La Madeleine. V oratoriju, sestavljenem iz 10 delov, je zbral besedila iz latinskega prevoda Svetega pisma (Vulgáta) in iz latinske liturgije za čas Božiča. Oznanjenju Kristusovega rojstva, ki je vzeto iz Lukovega evangelija, sledijo psalmi kot tudi verzi iz Matejevega in Janezovega evangelija. Z redkimi izjemami prevladuje v skladbi lirično vzdušje, polno zrenja v skrivnost božičnega dogajanja.

 

Tomaž Marčič


Oglejte si tudi