DANES
21°C
13°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Napoved razpisa LIFE 2014

Program LIFE sofinancira rešitve in najboljšo prakso za uresničevanje okoljskih in podnebnih ciljev EU ter promovira inovativne okoljske in podnebne tehnologije. Vsebuje podprograma za okolje in za podnebne ukrepe.

Inovacijsko-razvojni inštitut Univerze v Ljubljani: http://iri.uni-lj.si/sl/.

 

Tipi projektov

 

Sofinanciranje je napovedano za vse tipe projektov programa LIFE:

  • Pilotni projekti: projekti, pri katerih se uporablja tehnika ali metoda, ki pred tem še ni bila uporabljena ali preizkušena, ki prinaša morebitne okoljske in podnebne prednosti v primerjavi s trenutno najboljšo prakso in ki jo je pozneje v podobnih razmerah mogoče uporabiti v večjem obsegu.
  • Predstavitveni projekti: projekti, ki vpeljejo v prakso, preizkusijo, ocenjujejo in razširjajo ukrepe, metodologije ali pristope, so novi ali neznani v posebnem sklopu projekta, kot so geografski, ekološki in socialno-ekonomski sklop, in ki bi jih bilo mogoče v podobnih okoliščinah uporabiti tudi drugje.
  • Projekti najboljše prakse: projekti, pri katerih se uporabljajo ustrezne, stroškovno učinkovite in najsodobnejše tehnike, metode in pristopi, hkrati pa se upošteva poseben sklop projekta.
  • Integrirani projekti: projekti, pri katerih se na velikem ozemeljskem območju, zlasti na regionalni, medregionalni, nacionalni ali nadnacionalni ravni, izvajajo okoljske ali podnebne strategije ali načrti, ki so potrebni v skladu s posebno okoljsko ali podnebno zakonodajo Unije.
  • Projekti tehnične pomoči: projekti, ki z nepovratnimi sredstvi za ukrepe ponujajo finančno podporo za pomoč prosilcem pri pripravi integriranih projektov, zlasti pa zagotavljajo, da ti projekti izpolnjujejo zahteve glede rokov ter tehnične in finančne zahteve programa LIFE v povezavi s skladi iz člena 8(3).
  • Projekti za povečanje zmogljivosti: projekti, ki z nepovratnimi sredstvi za ukrepe ponujajo finančno podporo za dejavnosti, potrebne za gradnjo zmogljivosti držav članic, vključno z nacionalnimi in regionalnimi kontaktnimi točkami LIFE, da se državam članicam omogoči učinkovitejše sodelovanje v programu LIFE.
  • Pripravljalni projekti: projekti v podporo posebnih potreb za razvoj in izvajanje okoljske ali podnebne politike in zakonodaje Unije, ki jih zlasti opredeli Komisija v sodelovanju z državami članicami.
  • Projekti za informiranje, ozaveščenost in razširjanje: projekti, namenjeni podpori za komuniciranje, razširjanje informacij in ozaveščanje na področjih podprogramov za okolje in za podnebne ukrepe.

 

Prvi roki za prijavo so septembra 2014.

Predvidena časovnica za posamezne tipe projektov in prioritetne teme so na spletni strani programa.

 

Več informacij

 

 

Petra Pehar Žgajner

Občina Vojnik

Keršova ulica 8

3212 Vojnik

 

Tel.: 03 78 00 620, 03 78 00 647 ali 051 315 841

 

Oglejte si tudi