JUTRI
21°C
15°C
SRE.
22°C
13°C
Oceni objavo

Vir antioksidantov v čebeljih pridelkih

Znano je, da z uživanjem sadja in zelenjave človek pridobi antioksidante, ki zmanjšujejo možnosti za oksidativno poškodbo celic. Antioksidanti zavirajo procese razvoja nekaterih obolenj in hkrati tudi zmanjšujejo tveganja za njihov razvoj. Kot dopolnilo k naši uravnoteženi vsakdanji prehrani sodijo tudi čebelji pridelki, ki so tudi bogat vir antioksidantov. Antioksidantov, ki izboljšujejo delovanje imunskega sistema.

Čebele, ki nabrani cvetni prah zberejo v okolici svojega domovanja na cvetočih delih rastlin, hranijo svoje ličinke v panju. Ličinke s tem dobijo vse pomembe sestavine za svojo rast in razvoj, da se razvijejo v močne in zdrave čebele. Cvetni prah, ki ga čebelar pridela skupaj s čebelami, je bogat s številnimi flavonoidi, ki delujejo antioksidativno. Ugotovljeno je, da flavonoidi v cvetnem prahu iščejo in lovijo proste radikale v organizmu. Pri uživanju pa je pomembno, da je lokalno pridobljen, svež in kot tak je primeren za uživanje v vsakdanji prehrani kot dopolnilo. Pri prvem uživanju pa je potrebno biti previden na pojav alergij. Zato tisti, ki niso prepričani ali imajo alergijo, naj vzamejo za noževo konico zjutraj. V primeru pojava znakov alergij se preneha z uživanjem in se obišče in posvetuje s svojim zdravnikom. Če te težave nimamo cvetni prah lahko uživamo samostojno, v kombinaciji z ostalimi čebeljimi pridelki. Lahko pa ga uživamo z drugimi živili.

Ko se pojavi beseda propolis, vsem kane vsaj ena misel na njegovo široko uporabnost. Čebelji pridelek propolis je prav tako eden od stebrov v čebelji družini, s katerim se čebelja družina bori pred mikroorganizmom. Tudi propolis je bogat s flavonoidi. Pestrost flavonoidov je odvisna od pestrosti drevesnih vrst in podrasti v okolici njihovega domovanja, saj na teh mestih nabirajo smole, ki jim dodajo še vosek in svoje encime. In tako pridelajo še en čebelji pridelek, ki je široko uporaben v panju. Uporabnost propolisa pri človeku je zunanja kot notranja. Zaradi njegove široke uporabnosti imamo tako tudi številne izdelke na vodni ali alkoholni raztopini, šampone, mila, kreme, bombone …

Prav tako je bogata sestava naslednjega čebeljega pridelka, in sicer matični mleček. Matični mleček izločajo mlade čebele delavke, ki z njim hranijo mladi zarod – ličinke in čebeljo matico. Najbolj značilna snov v matičnem mlečku je 10-hidroksi-2-decenojska kislina (10-HDA). Uživanje matičnega mlečka je v dveh delih, zjutraj in zvečer pred jedjo. Pomembno je, da ga uživamo čim bolj svežega. Lahko ga uživamo tudi z ostalimi čebeljimi pridelki.


Najbolje razširjen od čebeljih pridelkov pa je zagotovo med, ki v naši vsakdanji prehrani predstavlja kot dodaten vir antioksidantov. Najvišjo antioksidativnost učinkovitost ima zagotovo hojev med, sledi smrekov, gozdni, kostanjev, cvetlični, lipov in akacijev med. Za človeka med predstavlja tudi odličen vir energije, saj vsebuje enostavne sladkorje. Tako je med živilo in hranilo, ki se poda tako sadju, zelenjavi in ostalim jedem.

K naši uravnoteženi prehrani so čebelji pridelki zagotovo odlično dopolnilo. Ob tem se je treba zavedati, da jih uživamo čim bolj sveže in lokalno pridelane.

Tomaž Samec, svetovalec za varno hrano pri javni svetovalni službi v čebelarstvu


Oglejte si tudi