Vojnik

DANES
25°C
6°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Dnevnik Viva-tlonca

204. DAN (sreda, 1. september 2021), 211. DAN (sreda, 8. september 2021), 218. DAN (sreda, 15. september 2021), 225. DAN (sreda, 25. september 2021)
204. DAN (sreda, 1. 9. 2021)

Prvi razred smo že sprejeli v šoli. Bili so nekako kot magnetki, pripojeni na mamice in očke. Po kratki predstavitvi, ki sem jo dinamično povzel, se odpravimo v kuhinjski kot. Bilo je nekje v jedilnici, na lepi njivi ob gradu Krumperk. Otroci po torti odvihrajo na igrišče. Brezskrbni imajo za vse, kar je, že zaokroženo energijo. Njenega viška je na pretek. Torta je v trenutku pošla. Sam sem se ob menjavi prostora, tako rekoč aktivne pisarne, ozrl naprej v delo nekoga, katerega strokovni del je zagotoviti dinamične ure.

Otroci se spoznavajo z prvobitnimi športi, bolje rečeno, to so aktivnosti, ki so jim pisane na kožo. Z Marjanom v tem času nikakor ne najdeva termina. Ga niti ne potrebujeva. On ima te dni prešerne skrbi. Aktivacija je docela, skoraj popolnoma že vse poletje vezana na morje. Kar pa je tudi prav, saj se bo le tako polno posvečal vsem aktivnostim svojega vrta na dopustu. Zanj je bila na delovnem področju prav turbolentna sezona. Sedaj sigurno gor-dol melje in premaguje klance. To počne že vsak drugi dan in tako naprej.

1. razred; tu je učenec na ravni "male šole", ima eno vez in ta jih zapenja preko generacije do babice in dedka. Mala šola pomeni malo stvar. Otroci in seniorji imajo skupnega ravno in natančno toliko, da so vsi na dušek navdušeni za enostavno dojemanje stvari. Pragmatika pri starih starših nadomesti, ko ne gre več v aktivnostih milo rečeno zdržati prežo.  

Pri otrocih so podobno velike luknje neke vrsta pragmatična nota. Otroci preizkušajo svoje domislice zelo praktično, od uveljavljanja sebe in lastnih doživljajev, nastalih nekje pač vmes od las na glavi do nohtov na nogah. To se rado pokaže v dejavnostih na dvorišču. Vsakomur je poznana tista ustvarjalna žilica, ki postane vrvica za vžig ... od strganih oblek, sežganih preprog in pokotaljenih rolic papirja.

211. DAN (sreda, 8. 9. 2021)

Teden je minil v hlastanju po novih znanjih. Kot bi prišel iz šolskih klopi, se nagnem včasih naprej in nazaj. Barčica plava takole po rahlo vzvalovanem morju. Novo šolsko leto, nova obzorja. In tako kot se valovi od premca odbijajo nazaj, tako hitro jaz hlastam, širim vso to nabrano znanje. Veliko let je minilo v iskanju rešitev na objektu, da bi dobil popolno sliko športa. V teh časih je nikakor ni, še manj je to iskati. Jaz se odločim uporabljeno znanje osvetliti v novi soseski, z novimi ljudmi in z novimi udeleženci. Bolj so mladi, toliko bolj mi je njihova povratna informacija neprecenljive narave. Zadovoljen sem s kopanjem po novih rovih in to vsekakor nadaljujem v prihodnje.

Novih rovov pa je kar nekaj v mojem vsakdanu, tudi v vsakdanjiku vseh gibajočih. V mojem društvu je največ tega na živo razpasenih zunanjih aktivnostih. Zdaj vsi športajo zunaj. Starejši se modno sprehajajo s psi, drugi malce bolj opiraje se na palice; po nekem tempu se vzpenjajo na prste po parku. Pogosto vidimo sliko, povsem mladih, ko tipkaje po tablici sprehajajo nevedno svoje telo kjer koli. Uspeh? Uspeh, da jih ne zbije avto.

Ta čas so popularni traili, hikingi, ameriško obarvano. Ravno tale vikend je minil v znamenju pohodov, tekov, ali pa bolj tekoče rečeno odkrivanjem narave v celjski okolici. 15 km teka. Ta proga se ne neha. Nekje več ali manj se spušča in dviga. Prav tako se kdaj izven ritma porode iskani odgovori na pogled po svoji meri vrtinčastih vprašanj, ki padejo iz vsakdanjika. Za trde orehe vedno najdemo ravno tnalo. Kot znoj steče s kože. Če temu ni tako, še ni prišel naš čas. Sobotnega traila se udeležim. Prvobitni stik z naravo, tebi dano na roko. Meni nogo.

Enostavno se oblečeš, telovadišče je takoj za pragom hiše, če vzameš zraven prijatelja v teku, je mera popolna. Oblečeš udobna in vremenskim pogojem primerna oblačila. Teniske imej vselej v bližini. Nikoli ne veš, kdaj jih na dopustu rabiš; lahko tudi porabiš. In ne nazadnje prijatelj ti bo vedno izvabil tak tempo, kjer boš lahko sproščeno veslal med scilo in karibdo. Sproščen tek je zdrav tek na dolge proge. Veselo na pot.

Enako velja tudi za kolesarjenje, kot ta mesec Marjan še vedno poskuša držati formo, kjer želi. Kolesarji imajo malce manj markiranih prog. Vsakih takih priložnosti si le odprtih nog.

218. DAN (sreda, 15. 9. 2021)

V svojo dnevno rutino vpeljujem mojstrski program, korak po korak. Slišal sem, da delajo po sistemu recipročnosti nekje na vzhodu in sedaj pozna to tudi zahodni svet. Nekaj za nas, ki smo za več, uporabnega.

V svojih prostorih vadbe, za Marjana, skratka za vsakogar, ki bi se rad povzpel v svoji kakovosti življenja, stopničko po stopničko gremo. Ob tem sem gledal na to bližnjo vrednost, da naravo vzameš kot del sebe. Tudi v njej dobro poskrbiš za odpornost. To ne pomeni, da le zašiliš konice, prepikaš klice po modernih boleznih.

Intenzivna vadba, ki jo bom v nadaljevanju z veseljem podelil, je vse prej kot le to ozko usmerjeno grlo. Znaš poskrbeti za to, da se počutiš s seboj, dobro v svojem telesu. Stranski so, a mnogo bolj kot misliš zaželeni učinki, ki segajo do odpiranja ključa, po poskočnem delovanju srca in prožnih žil, ki razpredajo tvoja hranila. Spet ni to del dobesednega naštevanja. Srce tako kot pogon - lokomotiva rabi gibanje; pa tudi polna pljuča, ki se s programom dvignejo pravi čas na svoj ustrezen nivo.

Denimo, da si ustvarjaš posel od doma, mogoče pa si le v svoji pisarni. V obeh primerih imaš ti možnost preiti na čisto novo raven. Meter krat dva čistine obsega to tvoje navadno urejeno okolje delovne mize. Za tvojo udobnost kar zlahka nadomestiš karo preprogo z valjem blazine, ki si jo imel tako dolgo pospravljeno v bog-si-ga-vedi katerem že kotu za prelestno pilates vadbo ali kako drugo "home made" kreacijo. Prišla je gola kot z dopusta.

Cilj je vsak dan dosežen že s tem, ko telesu podariš 10 min intenzivne vadbe. Opraviš to sam, lahko pa se obrneš na kakovostno zaslonko trenerja, ki izvaja tretma tebi natančno. Zvesto slediš ciljem dolgoročno in je občutek po vsakem uspehu gor uravnan na črtno v polnega sebe. V tebi udobnem okolju bo zlahka beležen napredek garantirano vsak teden. Manj je več, to drži kot prvo tesnilo na pipi. Gre za velik 80-odstotni ali 100-odstotni vložek.

1/7







Pa zlahka se greš to. Z več izkoristka, že v pol ure časa za vadbo si sam sebi v navdih, kar je tudi tvoj proizvod, kreacija. Pa postaneš sebi navdih.

Zlahka se greš to.

Konkretno to znaša za čas 10 min na kožo izbrane aktivnosti, tisti dan (tek v klanec, vadbe z telesom, ali tebi na pravo mero pripomočki) dvakrat več aktivnega odmora. Obnovi svoje vire moči in podaš se pod okrilje naravnega.

To pa sploh ni za tiste, ki bi radi samo zbrcali telo v formo, redni strokovni tretma v dnevu zna postati ritual skozi dlje trajajočo dejavnost. Ta ti bo postala kot pika nadležna, saj si brez nje sčasoma, ko ti zleze pod kožo, ne predstavljaš še enega dneva.

Ta teden je bil moj tipični utrjevalni dan ali povsem za formo Srnjakov tek v vaškem okraju Žetal. Marjanov pa je bil spust s Konjiške gore.  

225. DAN (sreda, 25. 9. 2021)

Marjan kolo vrti tako redoljubno izmenično skoraj po teden v domačem okrožju in teden na morju.

Po poročanju vseh dni do dirke, je že pripravljen. Najpomembneje je prejetje karte cestne dirke in strateški ogled v reliefnih točk, ki bolj ali manj štrle ven s trase. Bosanska karta priča, priča zgodbo, a nič manj težki odseki, na olimpijski planoti Jahorini, spremljajo pot planin. Na delih v odseku pod vrhom, klanec drži po nekaj časa naklonino 14 %. Peklo bo tudi v njegovi starostni kategoriji, ne samo v kategoriji klanca.

Marjan si kot dober organizator zna zabeležiti ključne dele, tako glede trase, kot glede opreme. Le to dopolnjuje počasi. Vse naredi, da se bo do finiša na kolesu počutil čimbolj udobno. Tudi o aerodinamiki sva nič koliko govorila. Kako narediti kolo-puščico. Kolo je bolj ali manj po meri, on pa tudi sam tekom najinih tedenskih treningov ali srečanj, po piljenju čisto po njegovi meri.

"Hvala za nove občutke. Bolj upoštevam držo kot statičen del. Vendar občutno bolj giblje v os telesa. Prilepljen sem že bil na kolo. Tako sem se ga držal, da sem v čakanju in sledenju novega ravnotežja padel na tržnici." Da, vse to so pripetljaji, ki so spremljali Marjana do novih občutkov in na koncu do bolj aerodinamičnega telesa. Kot Holandec gre v nov veter na vseskozi letečem kolesu. 

Telo je lahko na progi, težki tam do 200 km, izpostavljeno različnim vremenskim neprilikam, posebej v gorah se vreme velikokrat spremeni, sploh veter pa spremljajo občutne temperaturne razlike. Vse je odvisno od vremena, dnevne forme in dobrih občutkov, ki slone na bazi, narejeni čez poletje. Na vse to, kakor del udobja, se te dni pripravlja z nakupi dodatne kolesarske opreme in obuval, del pa za glavni dres omogoči občina.

Poleg tega so tu nič manj vredna živila, ki jih bo v obliki tablic, tekočine, prenesel kot v kameljo grbo na svoj novi dres in kolo.

Start čaka na simbol viva-tlonca z idilične vasice, skoči iz zaledja Vojnika zaspani 2. vikend oktobru na kolesarskem veteranskem svetovnem prvenstvu. Skočimo skupaj ven.

Tekst in foto: Štefan Zabret

Oglejte si tudi