Vipava

DANES
25°C
9°C
JUTRI
25°C
10°C
Oceni objavo

Tastarejša Porečanka

23. decembra 2012 je v Dobravi, zaselku KS Podnanos, devet desetletij slavila Danica Curk. Še vedno vitalna ženica se rada poheca in tudi kakšno pikro reče na račun dogajanja v naši podalpski deželici.

Se pa rada spomni tudi na čase, ko je marsičesa manjkalo: »Ni pa zmanjkalo dobre volje, vse smo opravili z dobro voljo, se pod večer zbrali, kakšno ubrano zapeli in rekli, tega danes manjka,« pove slavljenka. V času gospodarske krize se rada spomni obdobja med obema vojnama in po njem, ko se ni živelo ravno v izobilju: »Teden dni smo imeli na jedilniku repo, naslednji teden zelje in tako iz tedna v teden in to navkljub temu, da smo imeli doma živino in kokoši. Meso je bilo na jedilniku le ob nedeljah in večjih praznikih. »Kokošja jajca so mati prodali znamenitim 'jajčarcam', ki so jih nato nesle prodat v Trst in Istro,« pove Danica. Iz velike želje po kokošjih jajcih, katera Danica še vedno z veseljem in užitkom zmaže, prihaja ganljiva anekdota, ki jo rada pove slušatelju. Z denarjem od prodaje jajc so kupili sladkor, moko, olje … skratka dobrine, ki jih doma niso pridelali. Mati so imeli jajca prešteta - če bi kakšno zmanjkalo, bi bil ogenj v strehi! 'Prebrisana', Danica je, ko ni bilo nikogar doma, kar v kokošnjaku preverila ali je katera od kokoši na novo znesla jajce in ker to še ni bilo v mamini evidenci, se je zaklenila v kuhinjo, si ga ocvrla in pojedla.

 

Tekst in foto: Ksimeroni    


Danica Curk iz Dobrave

Oglejte si tudi