Vipava

DANES
20°C
14°C
JUTRI
22°C
13°C
Oceni objavo

Mladostniki iz CIRIUS-a na obisku v Fructalu

V CIRIUS-u Vipava poteka že drugo leto projekt PDUO (dodatno usposabljanje odraslih ). V okviru delavnice teoretičnih in izobraževalnih vsebin smo si s šestimi mladostniki ogledali predelavo sadja in proizvodnjo sokov.

Razveselili smo se Fructalove maskote Pingota, ki nas je prišel pozdravit. Dobili smo tudi svojega vodiča, ki nas je popeljal skozi proizvodne obrate. Izkoristili smo to lepo priložnost in preko vseh senzornih poti sprejemali informacije iz okolja. Zanimiva je bila predstavitev proizvodnje sadnih baz za jogurte. Videli smo veliko slovenskih jabolk, ki so jih najprej oprali, potem zmleli, spasirali in nato pasterizirali. Kašo smo tudi poskusili.

Kot začarani smo si ogledali napihovanje velikih FRUC steklenic. Iz majhnih, trdih epruvet, nastanejo velike 1,5 litrske steklenice za FRUC. Izvedeli smo, da sok, ki ga polnijo v plastično ali kartonasto embalažo, najprej pasterizirajo pri 85 stopinjah in nato shladijo. V steklenice pa polnijo še vročega in ga šele nato ohladijo. Seveda pokrovčki, nalepke, kartonske škatle - vse zelo hitro leti iz stroja na steklenice. Mladostniki so opazili, da delavci vestno upravljajo stroje in kontrolirajo njihovo delovanje. Tako danes naredijo velikov več sokov kot včasih. Seveda so pokomentirali tudi hrup in veliko mokrote po tleh.


Ob koncu ogleda smo se udeležili otroških delavnic z animatorji. Tako smo se družili tudi z ostalimi otroci iz vrtcev in šol. Sok in frutabela pa sta nam zelo teknila.

Z ogledom proizvodnje smo utrdili naše vedenje o izdelavi sadnih sokov. Predramili smo naše miselne procese in ozavestili naše mladostnike, da je vsako delo vrednota. Z obiskom Fructala smo se aktivno vključili v naše širše socialno okolje. Hvala za take dni!

Zapisala mentorica Ana Hlad z učenko Marušo Mekina

Oglejte si tudi