Vipava

DANES
22°C
12°C
JUTRI
20°C
13°C
Oceni objavo

Cirius Vipava pušča odtise že 50 let

»Naša hiša je zelo velika, naše hiše se nebo dotika, naša hiša ima srce in tako veliko je.«

Naša hiša – Cirius Vipava je res zelo velika. Raste že 50 let, zunaj in znotraj. Njeno srce so otroci s posebnimi potrebami in zaposleni, ki skrbijo za njihovo izobraževanje, usposabljanje in rehabilitacijo. Oboji ji dajejo utrip, da pušča odtise najprej na njih samih, nato pa še v okolju, katerega del je.

Praznovanje visokega jubileja Cirius Vipava je potekalo med 1. in 6. junijem 2015 kot petdnevni festival pod skupnim naslovom Pustimo odtis. Pet dni – vsak dan za eno desetletje, vsak dan s svojim odtisom. Vanj smo bili vključeni vsi iz naše hiše, obogatili pa so ga številni gostje. Pestro dogajanje je preseglo zidove centra in se preselilo tudi na Zemono, v Škofijsko gimnazijo Vipava, v Lanthierijev dvorec in park pred njim, doseglo je celo cerkvico sv. Nikolaja nad Gradiščem.

Praznični teden smo začeli v ponedeljek, ko so center obiskali bivši učenci in zaposleni. Veseli številčnega obiska smo jih pozdravili s kulturnim programom in se ob obloženi mizi spominjali začetkov, dela, življenja in prigod v Vipavi. Istega dne smo v prostorih Škofijske gimnazije Vipava obeležili tudi 20. obletnico prostovoljske akcije Postani moj prijatelj. Ves ta čas dijaki iz vipavske gimnazije, zadnji dve leti pa tudi dijaki Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina opravljajo plemenito delo – obiskujejo, se družijo, igrajo, klepetajo in razveseljujejo naše otroke in mladostnike. Tako kakovostno preživljajo svoj prosti čas, pomagajo drugemu, sprejemajo drugačnost in osebno rastejo, svojim prijateljem pa zadovoljujejo potrebo po priznanju, razumevanju, samostojnosti.

Sreda je bil dan, namenjen izključno otrokom. Okrog 100 mladih radovednežev iz OŠ Milojke Štrukelj iz Nove Gorice, OŠ Šturje in OŠ Drago Bajc Vipava se je zbralo v Lanthierijevem parku, kjer so skupaj z našimi učenci odprli festival in se v osmih delavnicah skupaj preizkusili v različnih spretnostih. Otroški vrišč in smeh se je še bolj razlegal, ko so iz letala prileteli bomboni prav zanje.

V četrtek smo 50. obletnico Cirius Vipava počastili s slavnostno prireditvijo na dvorcu Zemono. Potekala je pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki se je prireditve tudi udeležil. Vsem zbranim je dobrodošlico zaželela ravnateljica dr. Erna Žgur. Povabljene sta nagovorili tudi varuhinja človekovih pravic ga. Vlasta Nussdorfer in predstavnica ministrstva za šolstvo dr. Erika Rustja. Zanimive izkušnje o življenju z otrokom s posebnimi potrebami sta podelila starša g. Prhne in g. Koren. Z glasbenimi, plesnimi in dramsko-recitatorskimi nastopi so naši učenci z mentorji oblikovali bogat program, ki se je nadaljeval na dvorišču centra. Tam se je odvijala delavnica kaligrafije pod vodstvom Loredane Zega, grafična delavnica, ki jo je vodil Gani Llalloshi, in igrive delavnice. Obiskovalci so se jim lahko pridružili ali pa so si našo ustanovo ogledali.

Petkovo dopoldne so učenci Ciriusa zopet preživeli v Lanthierijevem parku, kjer so se najmlajši igrali, večji pa spoznavali cirkuške trike in se jih učili v družbi prijaznih članov Cirkokroga, se vozili s kočijo g. Bogomila Marca ali ustvarjali na ekstemporu gline in likovni delavnici pod mentorstvom Silve Copič. Čez cesto v Lanthierijevem dvorcu se je z zaključno konferenco iztekel triletni program Tranzicijski model – Program dodatnega usposabljanja odraslih PDUO/CIRIUS Vipava. Na njej so bile predstavljene izkušnje ter rezultati in izsledki vodenega zaposlovanja naših mladostnikov v lokalnem okolju. Petkov večer pa je potekal v znamenju besede in glasbe, saj smo z literarno-glasbenim večerom počastili 40. leto izhajanja šolskega glasila Studenček. Večer smo sooblikovali z gostjami Laro Batič in Darjo Benčina, ki sta brali izbrane literarne prispevke naših gojencev, ter kitarskim duom Tanje Brecelj Vatovec in Martine Kocjančič.

Zadnji dan festivala je bil namenjen neformalnemu druženju. Dopoldne smo jo zaposleni skupaj z učenci in njihovimi starši mahnili na POTep za PET. V sproščenem vzdušju so vozičkarji krenili proti Zemonu, tisti z več kondicije pa k cerkvici sv. Nikolaja. Pot pa ni tekla gladko, saj so jo prekinjale posebne naloge in zabavne igrice. Skupno kosilo v senci in klepet sta se še kako prilegla. Festival smo zaključili zvečer s Koncertom z dobrodelno noto na starem trgu v Vipavi, ki ga je povezovala radijska napovedovalka Mojca Klarič. Obiskovalci so preevali in plesali ob pesmih skupin Klapa Planta, Sabalmoza in D&D Acoustic ter nazdravljali z izbranimi vini vinarjev Zgornje Vipavske doline, ki so vina podarili. Izkupiček koncerta bo namenjen popestritvi dejavnosti otrok in mladostnikov v Ciriusu.

Pustiti odtis … jasen, viden, drugačen in edinstven. Želimo si, da nam je uspelo v tem tednu, da nam uspeva že 50 let. Po 50 letih na poti pa se postavlja  vprašanje: »Kam vodi naša pot?« Naj odgovorijo verzi začetne pesmice:

»Gremo naprej …

S poskočnimi koraki,

s pticami in oblaki,

skozi tišino gozdov

do najvišjih vrhov.«

Ana Kodelja


Oglejte si tudi