Vipava

DANES
25°C
9°C
JUTRI
25°C
10°C
Oceni objavo

Vipavski gasilci smo vedno aktivni

Prostovoljno gasilsko društvo Vipava je imelo v marcu občni zbor, na katerem je bilo predstavljeno delovanje društva v preteklem letu in predviden program dela za tekoče leto. Občnega zbora se je udeležilo veliko članic in članov društva, predstavniki Gasilske zveze Vipava in GRC Ajdovščina ter gostje iz sosednjih in prijateljskih gasilskih društev, tudi iz Hrvaške.

V društvo je včlanjenih 112 članov, od tega 53 operativnih članov, rezervnih operativnih članov ter pripravnikov, 11 gasilskih veteranov, 1 častni član, 8 pionirjev in mladincev ter 39 podpornih in drugih članov. V letu 2018 so se nam pridružili 4 novi člani, z gasilskimi častmi pa smo se poslovili od dveh dolgoletnih članov društva in gasilskih veteranov Jožeta Božiča in Davida Bodirože.

V preteklem letu smo opravili preko dvajset uspešno zaključenih posredovanj: gašenje požarov v naravi, na stanovanjskih objektih, na sredstvih cestnega prometa, nudili smo tehnično in drugo pomoč, tudi ob vetrolomu ter nekajkrat pomagali GRC Ajdovščina ob prometnih nesrečah. Poleg teh intervencij v občini Vipava, smo nudili pomoč GZ Ajdovščina pri gašenju večjega požara pod Sinjim vrhom.

Naši operativni člani so se redno izobraževali in usposabljali v okviru društva, gasilske zveze in v izobraževanih centrih Uprave RS za zaščito in reševanje.

Na preventivnem področju smo izvajali predvsem razne prikaze gašenja s priročnimi gasilnimi sredstvi ter ročnimi gasilniki, predstavili smo opremo in prostore, s katerimi razpolagamo ter sodelovali pri izvedbah vaj evakuacije iz prostorov. Gasilski veterani so se po svojih možnostih vključevali v redno delo in aktivnosti društva. Poleg tega so se udeležili tekmovanja s starimi gasilskimi črpalkami v Šoštanju ter izleta na Gorenjsko, ki ga je organizirala Gasilska zveza Vipava.
Člani društva smo se v preteklem letu srečali na občnem zboru, na praznovanja sv. Florijana, na gasilskem pikniku v začetku septembra ter pohodu na Nanos konec novembra. V mesecu juniju je potekalo tradicionalno srečanje s člani DVD Trnovec, s katerimi smo preživeli lep in sproščen dan.

V lanskem letu smo izvajali še stražo pri Božjem grobu v farni cerkvi ob Velikonočnih praznikih, praznovali našega zavetnika sv. Florijana z udeležbo pri maši v farni cerkvi in na Sveti Gori. Udeležili smo se čistilne akcije, ki jo je organiziralo vipavsko turistično društvo, pomagali pri izvedbi proslave na Nanosu, izvedbi gorskega maratona Ultra-trail, koncertu simfoničnega orkestra in opere v Vipavi, nudili pomoč pri čiščenju najvišjih oken cerkve v Logu, pomagali pri organizaciji nove maše domačina g. Štefana Naglosta in procesije na predvečer Velikega šmarna v Logu. Pri prireditvi Vipavska trgatev smo izvajali rediteljsko službo, požarno stražo pri ognjemetu ter čiščenje prireditvenega prostora. Sodelovali smo pri Martinovem pohodu z lučkami po Vipavi, ki ga je organizirala OŠ Vipava ter pomagali turističnemu društvu pri postavitvi brunarice na Glavnem trgu pred Božičnimi prazniki in pri blagoslovu konj na Štefanovo v Vipavi. Tudi lani so bile v gasilskem domu postavljene jaslice. Vsa gospodinjstva na območju, ki ga pokriva društvo, so prejela gasilski koledar, skupaj z dobrimi željami ob prihajajočih praznikih in novem letu.
Društvo dobro sodeluje z Občino Vipava, civilno zaščito, krajevnimi skupnostmi na območju, ki ga pokriva društvo, vojašnico Vipava, ki nam v zimskem času nudi možnost brezplačne uporabe telovadnice, Gasilsko zvezo Vipava in Gasilsko reševalnim centrom Ajdovščina, sosednjimi in drugimi gasilskimi društvi, otroškim vrtcem in osnovno šolo v Vipavi, ustanovama CIRIUS in VDC Vipava, vipavskim turističnim društvom ter drugimi organizacijami in posamezniki.
V letu 2019 bomo še naprej izvajali svojo osnovno dejavnost - to so preventivne in operativne naloge zaščite, reševanja in pomoči, ki nam jih nalaga pogodba o opravljanju javne lokalne gasilske službe in zakonodaja s tega področja. Skrbeli bomo za redno izobraževanje in usposabljanje operativnih članov.


Poleg rednega vzdrževanja gasilskega doma in okolice bomo nadaljevali z obnovo posameznih prostorov v gasilskem domu. V letu 2019 nameravamo generalno obnoviti sanitarije s pripadajočo infrastrukturo.

Na pomoč!

 

Anisa Žagar

Oglejte si tudi