DANES
22°C
14°C
JUTRI
24°C
11°C
Oceni objavo

Slovesna akademija Karitas v Vipavi

Od 25. novembra do 1. decembra poteka v Sloveniji Teden karitas pod naslovom: Dobro iz vsakega srca. Škofijska karitas Koper že tradicionalno, kot uvod v ta teden pripravi Slovesno akademijo. Tudi letos je bila 22. novembra v dvorcu Lanthieri v Vipavi, združena z odprtjem razstave likovnih del, ki so nastala v 25. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas avgusta na Sinjem vrhu nad Ajdovščino pod naslovom 'Odrinimo na globoko'.

Navzoče sta nagovorila koprski škof dr. Jurij Bizjak, ki se je zahvalil umetnikom, dobrotnikom in sodelavcem Karitas za delo, ki plemeniti sodobno družbo ter rektor Univerze prof. dr. Danilo Zavrtanik, ki vidi povezavo med umetniškim programom univerze in to razstavo, zato tudi Umetnikom za karitas z veseljem odpirajo vrata.  Doživet glasbeni poklon je skupaj z Godalnim kvartetom pripravil pevec in skladatelj Gianni Rijavec. Tudi iz nagovora Vipavskega župana Gorana Kodelja in podžupana občine Ajdovščina Ivana Krašna je bilo zaznati, da tudi v lokalnem prostoru Karitas uspešno izpolnjuje svoje poslanstvo in s številnimi prostovoljnimi sodelavci pomaga blažiti materialne, duševne in duhovne stiske občanov. 

 

Dogodek je povezoval strokovni sodelavec kolonije in slikar Jože Bartolj, ki je ravnateljici Jožici Ličen in likovni kritičarki Anamariji Stibilj Šajn postavil vprašanja o dobrodelnem in umetniškem vidiku projekta Umetniki za karitas. Za gostoljubje so poskrbele sodelavke Karitas.

 

Posebni gost večera je bil direktor pobratene Škofijske karitas Banja Luka dr. Milijenko Aničić. Še iz časa vojne v Bosni, je namreč Škofijska karitas Koper pobratena s Škofijsko karitas Banja Luko. Vsako leto v postnem času poteka akcija Ne pozabimo. Z zbranimi sredstvi in delom dijakov Škofijske gimnazije Vipava ter požrtvovalnih mojstrov je v dvajsetih letih na področju Banjaluške škofije dobilo varno streho nad glavo 34 družin, ki so živele v težkih socialnih razmerah, poleg tega je povprečno 50 otrok letno prejemalo finančno pomoč. Ob tej priliki je škof Jurij podelil posebno zahvalo Praček Ivanu in Furlan Borisu za večletno pomoč pri delu mladih prostovoljcev in obnovi domov v delovnih taborih Streha nad glavo. 

Škofijska karitas Koper vstopa v trideseto leto delovanja in od začetka izvaja splošne programe pomoči družinam, posameznikom in starejšim v stiski. Z leti je razvila tudi druge programe podpore in pomoči, ki jih izvaja v 13 Centrih karitas v škofiji, poleg tega pomaga brezdomnim v Ajdovščini in Bertokih, prepoznaven je program učne pomoči Popoldan na cesti, ki se izvaja na desetih lokacijah, nadgradnja tega programa je Center Bogdana Žorža, Dom karitas v Soči je namenjen taborom in letovanjem za otroke, mlade, družine in starejše. Trenutno se pomaga in spremlja 2000 družin in posameznikov, 1800 otrok in šolarjev, letno se razdeli 350 ton hrane in plača več kot 1000 položnic, ki so nujne za preživetje družin in posameznikov. Leta 2000 je bil ustanovljen Zavod karitas Samarijan, kjer deluje Materinski dom, Varna hiša, svetovalnica Lučka in Vrtnica, socialna rehabilitacija zasvojenih z alkoholom. V vse te programe so vključeni tudi občani občine Ajdovščina in Vipava. 

V Škofijski karitas Koper deluje 1.200 prostovoljcev, še posebej smo ponosni na Mlado karitas, ki redno, skozi vse leto podarja svoj čas in svoje znanje otrokom.  

V imenu sodelavcev Karitas vipavske dekanije hvala lepa občini Ajdovščina in Vipava, ki podpirajo naše programe in številnim dobrotnikom. Vse bolj se zavedamo, da 'človek ne živi samo od kruha' zato hvala tudi za prijazne besede, dobro misel ali molitev za ljudi, ki pridejo v težave.

 

Jožica Ličen

Oglejte si tudi