DANES
25°C
10°C
JUTRI
21°C
16°C
Oceni objavo

Razprodana premiera gledališke predstave v Podnanosu

Na martinovo nedeljo se je poleg novega vina v Podnanosu rodila tudi nova gledališka predstava. Dramska skupina 'Ga Pihnemo'je na odru prvič uprizorila Partljičevo satiro Partnerska poroka. Predstava, ki govori o odnosih na vse možne načine, je v Podnanos privabila številne gledalce. Kulturni dom je bil poln do zadnjega kotička.

Na Martinovo nedeljo, 11. novembra, je dramska skupina 'Ga pihnemo', ki pod okriljem Turističnega društva Podnanos deluje od leta 2008, na oder premierno postavila Partnersko poroko. Po glasnem smehu sodeč, ki je skoraj dve uri odmeval v Kulturnem domu Podnanos, so člani dramske skupine Partljičevo v osnovi precej tragično besedilo naredili povsem komično.

 

Na odru se je v Partnerski poroki predstavilo šest amaterskih igralcev: Lucija Žgur, Vasilij Starc, Ivica Petrič, Mitja Štokelj, Ivica Frelih in Janja Trošt. Predstava se vsebinsko dotakne sodobne problematike razno raznih medsebojnih odnosov, ki prestopijo nekdaj trdno ukoreninjene družbene norme. Satiro, ki traja dobro uro in pol, začne učiteljica Olga, ki na prvo službeno pot pospremi v ljubezni razočarano hčerko Mašo. Spletati in zapletati se pričnejo partnerski odnosi na vse možne načine: med 'faliranim' študentom teologije in osamljeno učiteljico, honorarno prevajalko Mašo in starejšim državnim podsekretarjem Andrejem Suhim, Saško, istospolno usmerjeno borko za pravice žensk in v zakonu prevarano čistilko Marijo.

 

Kljub lahkotnosti, predstava, ki je prirejena v zgornjevipavskem narečju, prinaša dobro mero družbene širine in kritičnosti. Gledalcem sporoča, da je čisto vsak partnerski odnos, (pa naj gre za zakonski odnos ali »ene vrste turšco«, odnos med ženskama ali moškima), lahko pravi, če je v njem le dovolj ljubezni. In nenazadnje, kot zbadljivo pripomni eden od protagonistov, je lahko včasih pravi tudi odnos, ki temelji na preračunljivosti. Lahko bi rekli, da je predstava polna srečnih koncev. Če seveda predpostavimo, da je zakon srečen konec.


Janja Trošt v elementu

Ivana Bratož

Oglejte si tudi