Oceni objavo

Anamarija Babić in njena ljubezen do starih knjig

19. maja 2014 smo v Krajevni knjižnici v Vipavi (oddelku Lavričeve knjižnice) v družbi Anamarije Babić, ki je po srcu še vedno predana Vipavi in svojemu domačem kraju, preživeli prijeten večer. Gostja nam je predstavila svoje delo in svoj hobi - oba sta posvečena knjigam, in to starim ter še bolj starim.

V Vipavi je preživela otroška leta, potem pa jo je študijska pot zanesla v Ljubljano, kjer je tudi ostala. Pravi, da ima Vipavo še vedno rada, pravzaprav jo ima z leti vsak dan raje in se z veseljem vrača domov. Tudi svojo zbirko domoznanstva in starih tiskov posveča Vipavi in znanim Vipavcem. Iz svoje zbirke je s seboj prinesla nekaj starih knjig o Vipavi ter nekaj podob tega kraja, s čimer je požela zanimanje med udeleženci večera.

Od leta 2011 vodi Trubarjev antikvariat na Mestnem trgu v Ljubljani, ki je najstarejši pri nas in ga lahko opišemo kot starinarno, trgovino s starimi knjigami in drugimi starinami. V svojem delu uživa; knjige so bile od nekdaj njena ljubezen. Pravi, da je že kot deklica rada zahajala v vipavsko knjižnico in potem po spletu naključij spoznala ljudi, ki so jo navdušili nad starimi knjigami. Kot prostovoljka je pred osmimi leti začela delati v Trubarjevem antikvariatu in prostovoljno delo je preraslo v redno službo. Anamarija Babić opisuje redne stranke antikvariata kot strastne ljudi, ki jim ljubezen do knjig postane ne samo hobi, ampak pravzaprav kar način življenja. Zbirateljstvo pa ni poceni in velikokrat je največja, če ne kar edina ovira, ki preprečuje nakup želene starine, prav denar. Nekaterim zbirateljem uspe za svojo zbirko navdušiti potomce, drugi pa, ki nimajo pravega naslednika, za svojo zbirko razočarano iščejo osebo, ki bi jo znala ceniti.  

Kljub temu, da je delu v antikvariatu zelo predana in mu posveča veliko časa, je ob jutrih in večerih našla čas, da je na povabilo Svetlane Makarovič ilustrirala dve njeni, odraslim namenjeni knjigi: Sago o Hallgerd in Balado o Sneguročki. Makarovičeva je bila nad videzom Sage o Hallgerd navdušena in je rekla, da ji je ta knjiga postala še posebej ljuba potem, ko je videla njeno likovno podobo. Tako je to postala njena najlepša knjiga. Leto dni kasneje ji je zaupala še ilustriranje Balade o Sneguročki - takrat  je vsem jasno povedala, da bo knjigo ilustrirala Babićeva ali pa je sploh ne bo izdala.

Večer se je zaključil ob druženju poslušalcev. Direktor Lavričeve knjižnice Artur Lipovž je gostji podaril popolnoma novo Lokarjevo knjigo Tri novele. Ob tem je povedal, da je knjiga sicer še nova, vendar bo enkrat tudi ta postala stara, takrat bo Anamariji Babić šeposebej všeč.

Tekst in foto Iris Skočaj, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

Oglejte si tudi