Tržič

DANES
24°C
6°C
JUTRI
21°C
8°C
Oceni objavo

Proslava ob 100-letnici Zveze Združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije

11. junija 2022 smo člani Zveze Združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije na prireditvenem prostoru v Žužemberku obeležili 100. obletnico ustanovitve in delovanja šoferske organizacije.
Pred 100 in kakšnim letom več so takratni šoferji in avtomehaniki zaradi rastočega obsega motorizacije na cestah, slabe prometne varnosti in usposobljenosti voznikov ter slabe in neprimerne cestne infrastrukture spoznali, da se je za ureditev razmer v prometu potrebno med drugim tudi stanovsko povezovati. Ustanovna skupščina Zveze šoferjev Slovenije je bila 11. februarja 1922.

Prehojena pot govori o pogumu, zavzetosti, borbi, zmagah, pa tudi razočaranjih in porazih. Vendar 100-letni obstoj dokazuje, da smo zmogli premagati tudi najslabše in z odpovedovanjem, s predanostjo vrednotam poklica, osnovnim namenom združevanja in vztrajnostjo previharili do jubilejnih 100 let.

Tudi današnjih 35 združenj s preko 4.500 člani in članicami, prostovoljci in prostovoljkami ZŠAM zagotavlja nadaljevanje pred 100 leti zastavljenega namena in ciljev. S tem tudi celotni družbi kot največja NVO s področja prometa zagotavljamo dosego vizije nič, kar pomeni nič smrtnih žrtev in nič hudo telesno poškodovanih oseb zaradi prometnih nesreč v Sloveniji.

Delegacija ZZŠAM je ob tej priložnosti položila cvetje k spomeniku na vzpetini Cvibelj, kjer je kostnica padlih partizanov, internirancev in pripadnikov mednarodnih enot, ki so bile v sestavi slovenske NOV. Na tej lokaciji tudi vsako leto, 13. julija, ob dnevu šoferjev in avtomehanikov, ZZŠAM organizira osrednjo proslavo.

1/3



Po uradnem delu prireditve se je pričel še neformalni z družabnim srečanjem, »šofersko malico« ter razstavo starodobnikov, mobilnim poligonom ZŠAM Vrhnika, stojnico AVP RS in razstavo risb osnovnošolcev osnovne šole Žužemberk, ki so prav za to priložnost prispevali zajetno število risb.

AKTIVNI ZA VARNOST V PROMETU !

Oglejte si tudi