Tržič

DANES
24°C
6°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Nacionalna preventivna akcija Uporaba mobilnih telefonov

Prva aktivnost, ki jo je za leto 2022 pripravila Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa (AVP), je namenjena opozarjanju udeležencev v prometu o nesprejemljivosti uporabe mobilnih telefonov in ostalih pametnih mobilnih naprav v času udeležbe v cestnem prometu. Omenjene naprave so namreč že vrsto let eden izmed večjih motilcev pozornosti.
Preventivno akcijo bomo izvajali med 10. in 23. januarjem ter bo med drugim podprta tudi s poostrenim nadzorom Policije. Žal se po ugotovitvah Policije in AVP, kljub vsakoletnim naporom za zmanjšanje uporabe GSM in ostalih pametnih naprav, število kršitev celo povečuje. V letih od 2012 do 2020 je Policija ugotovila za kar 100% več kršitev s področja uporabe mobilnega telefona med vožnjo. V lanskoletni dvotedenski akciji »Varno brez telefona« je policija ustavila 3.590 voznikov, ki so med vožnjo uporabljali mobilni telefon. AVP pa je na osnovi lanskoletne terenske raziskave o stanju uporabe mobilnih telefonov pri voznikih motornih vozil na vpadnicah v 11 mestnih občinah v dveh intervalih (jutranjem med 7. in 9. uro  in popoldanskem med 15. in 17. uro) zabeležila kar 1.482 voznikov, ki so med vožnjo uporabljali mobilni telefon. Več kršiteljev, skupaj kar 841, je bilo v popoldanski konici.

Problem je, da je med uporabo mobilnega telefona udeleženca v prometu njegova pozornost zmanjšana v kar treh vidikih zaznavanja in upravljanja:

- senzornem (vidnem in slušnem) – namesto na cesto in okolje je pogled usmerjen v zaslon in zvok telefona,

- telesnem– roke niso na volanu ali krmilu vozila, temveč na pametni napravi,

- miselnem– miselni procesi so usmerjeni v dogajanje, ki ga sporoča pametna naprava.

1/3



In kako se odvračanje pozornosti od prometa izraža v številkah ?

Če voznik med pisanjem SMS sporočila na cesto ne gleda le 5 sekund, je pri hitrosti 50 km/h (omejitev v naseljih) »na slepo« prevozil razdaljo skoraj 70 metrov. Uporaba telefona med vožnjo tudi predstavlja do 23-krat večje tveganje za nastanek prometne nesreče zaradi bistveno zmanjšane pozornosti na dogajanje na in ob vozišču ter tudi do 50% slabši reakcijski čas. Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. Ne nazadnje vozniki, ki med vožnjo uporabljajo mobilni telefon, pogosto povzročajo zastoje v prometu.

AKTIVNI ZA VARNOST V PROMETU !

Oglejte si tudi