Tržič

DANES
24°C
6°C
JUTRI
21°C
8°C
Oceni objavo

DVE NOVI KNJIGI

Ob koncu leta 2015 je Zgodovinski arhiv Ljubljana v seriji Gradivo in razprave izdal knjigo Gorazda Stariha Tržič v arhivskem gradivu fonda Občina Tržič (1860–1920), Tržiški muzej pa knjigo z naslovom Usnje vseh barv, avtorja dr. Bojana Knifica.
Dr. Gorazd Stariha je arhivski svetnik, zaposlen v Zgodovinskem arhivu Ljubljana, Enoti za Gorenjsko v Kranju, kjer se pri delu s starejšim in pravosodnim arhivskim gradivom srečuje z raznovrstnimi zgodbami in usodami ljudi iz preteklosti. Trenutno pripravlja monografijo o rokovnjaštvu oziroma razbojništvu na Kranjskem, za spoznavanje Tržiča pa je zanimiva knjiga Tržič v arhivskem gradivu fonda Občina Tržič, ki na bralcu izjemno prijeten način razkriva listine, ki so nastale v Tržiču med letoma 1860 in 1920. Besedilo je razdeljeno v poglavja, v katerih je obravnavano delo občinskega odbora in občinskih uslužbencev, avtor piše o denarju in poslovanju, gozdarskih vprašanjih, domovinstvu, častnem meščanstvu, šolstvu, dimnikarstvu, gasilstvu, telekomunikacijah, komunali, vodnjakih in vodovodih, mesarjih, revežih, zdravstvu, odnosih z Borni in s predilnico, gostilničarstvu, neredih v mestu itd. V knjigi so še prav posebej zanimivi prepisi z zanimivih listih, pisanih v slovenščini, prav tako tudi prevodi v nemščini pisanih dokumentov.

 

Tržiški muzej je septembra 2015 odprl prenovljeno stalno razstavo z naslovom Usnje vseh barv, ki ji sledi istoimenski katalog s podrobnejšim opisom razvoja usnjarstva v Tržiču, načinom predelave kož v usnje in rabo usnja. V nadaljevanju so predstavljeni začetki predelave kož v usnje, podrobneje sta obravnavane tehnologija usnjarskega dela in tržiška usnjarska tradicija. V samostojnem poglavju je opisano življenje tržiških usnjarjev, v poglavju Usnje v rabi pa usnjena obutev in usnje v oblačenju. Besedilo dopolnjujejo odlomki iz časopisnih člankov iz 19. stoletja in številne zanimive zgodbe Tržičanov, ki so se spominjali nekdanjih gerbarjev, kot so rekli usnjarjem, in dela v usnjarnah. Knjiga je primerna za vse bralce – tako za otroke kot za poznavalce usnjarske tradicije. Katalog bogati prek sto starih in novih fotografij ter barvne ilustracije, ki si jih je mogoče ogledati tudi na stalni razstavi Tržiškega muzeja v Pollakovi kajži.

1/2

Dr. Bojan Knific, Usnje vseh barv.

Dr. Gorazd Stariha, Tržič v arhivskem gradivu fonda Občina Tržič (1860–1920).

 

Oglejte si tudi