JUTRI
22°C
15°C
SRE.
24°C
12°C
Oceni objavo

Ulice, trgi in ceste našega mesta: Metelkova ulica

Konec avgusta 1940 se je rodil Alojzij Metelko, slovenski politik, poslanec in diplomirani inženir agronomije, zato v poletni številki predstavljamo ulico, ki se imenuje po njem.

 

Alojzij Metelko je bil rojen 29. 8. 1940 v vasi Gmajna v občini Krško. Po končani gimnaziji v Brežicah in Biotehnični fakulteti v Ljubljani je dve leti delal na Kmetijskem inštitutu v Kölnu.

Leta 1967 se je kot diplomirani inženir agronomije zaposlil v Kmetijski zadrugi Trebnje, kjer je bil zaposlen do leta 1992. V 25 letih strokovnega delovanja na področju kmetijstva na območju Občine Trebnje je kot vodja pospeševalne službe vodil vse pomembnejše spremembe, kot so bile proizvodnja semenskega krompirja, zbiralnice mleka, ureditev zemljišč z agro- in hidromelioracijami. Bil je prvi iniciator in organizator na področju načrtnega strokovnega izobraževanja kmetovalcev. Sodeloval je pri ustanavljanju več društev, ki delujejo na področju kmetijstva.

Alojzij Metelko je poleg službenih obveznosti sodeloval z lokalno skupnostjo in bil član različnih odborov in komisij na občinskem in republiškem nivoju. Aktivno je sodeloval pri zaščiti cvička v evropskem merilu, kot župan se je posvetil predvsem gospodarskemu napredku in prostorskemu načrtovanju v Občini Trebnje. Alojzij Metelko je bil leta 1992 izvoljen v prvi državni zbor Republike Slovenije; v tem mandatu je bil tudi član številnih delovnih teles. Po upokojitvi je še naprej vzdrževal stike z vidnimi politiki in stroko, največ časa in energije pa je posvetil svojemu vinogradu. Umrl je 7. 12. 2005.

1/2


Metelkova ulica poteka od krožišča z nekdanjo avtocesto (cesta H1) prek krožišča v smeri Mirne do meje naselja Trebnje z naseljem Primštal. Z odlokom občine so jo poimenovali leta 2013. Na Metelkovi ulici se nahajata trgovski center Hofer in Komunala Trebnje.


Besedilo: Patricija Tratar, Knjižnica Pavla Golie Trebnje

Foto: Glasilo občanov Občine Trebnje. Leto 9, št. 8 (12. okt. 2000), str. 5, www.komunala-trebnje.si

Oglejte si tudi