Trebnje

DANES
21°C
9°C
JUTRI
21°C
12°C
Oceni objavo

Za kakovost življenja je pomembno zdravo življenjsko okolje

Z odpadki onesnažujemo, zastrupljamo in slabšamo kvaliteto našega življenjskega okolja, zato je pomembno, da z njimi pravilno ravnamo in jih skrbno razvrščamo ter ločujemo že na izvoru njihovega nastanka, v gospodinjstvu. Da je učinek ločenega zbiranja odpadkov čim večji, lahko največ prispevate vi, uporabniki, z doslednim upoštevanjem navodil o ločevanju odpadkov. Neupoštevanje navodil povzroča dodatne težave pri ravnanju z ločeno zbranimi frakcijami, v preostanku komunalnih odpadkov pa se tako še vedno pojavljajo odpadki, ki tja ne sodijo. 

 

Odvoz odpadkov poteka izmenično. »Rumeni teden« pomeni, da takrat poteka odvoz odpadne komunalne embalaže (praznjenje rumenih vreč oziroma zabojnikov z rumenim pokrovom), »zeleni teden« pomeni odvoz preostanka komunalnih odpadkov.

 

Skrbno ločevanje odpadkov pomeni tudi ločevanje bioloških odpadkov, ki jih uporabniki lahko v rjavih zabojnikih oddajate izvajalcu javne službe ali poskrbite za njihovo kompostiranje na domačem vrtu. Odvoz bioloških odpadkov poteka vsak petek v mesecu.

 

Poleg zbranih odpadkov, ki se redno odvažajo od gospodinjstev, se zbirajo ločene frakcije na ekoloških otokih ter ob prevzemanju kosovnih odpadkov in nevarnih odpadkov v okviru načrtovanih odvozov kosovnih oziroma nevarnih odpadkov.

 

Komunala Trebnje d.o.o. poskrbi, da se vse ločeno zbrane frakcije oddajo v nadaljnjo obdelavo, preostanek komunalnih odpadkov pa se odloži na odlagališču nenevarnih odpadkov.  

 

Odpadke lahko tudi sami pripeljete na zbirni center Globoko vsak delovni dan med 7. in 18. uro, ob sobotah pa med 8. in 12. uro. Dodatne informacije dobite na telefonski številki 080 11 78.

 

Zelo je pomembno, da se navodila za ločevanje odpadkov dosledno upoštevajo. Med preostanek komunalnih odpadkov je dovoljeno odlagati le odpadke ki tja sodijo, med komunalno odpadno embalažo pa le embalažo, ki sodi med komunalno odpadno embalažo. Ostale ločene frakcije je potrebno zbrati in oddati ločeno bodisi na ekološke otoke bodisi med kosovne odpadke, nevarne odpadke ali pripeljati na zbirni center Globoko, kjer jih bodo prevzeli brezplačno.

 

Občinska uprava Občine Trebnje

 


Oglejte si tudi