Trebnje

JUTRI
22°C
7°C
NED.
23°C
9°C
Oceni objavo

Polaganje venca ob dnevu državnosti

Ob dnevu državnosti je v petek, 24. 6. 2022, župan Občine Trebnje, gospod Alojzij Kastelic, ob prisotnosti članov enote Slovenske vojske in vojnih veteranov Območnega združenja Trebnje položil venec na spomenik padlim v vojni za Slovenijo leta 1991.

Spomenik in muzejsko oklepno vozilo BOV na Medvedjeku pričata o dogajanju iz slovenske osamosvojitvene vojne. Po razglasitvi samostojne Slovenije v letu 1991 je bila na Medvedjeku na poti proti Ljubljani 27. junija zaustavljena kolona vozil protizračne obrambe JLA, ki je bila iz Karlovca namenjena na letališče Brnik. Med napadom letalskih sil JLA je bil mrtev pripadnik TO Franc Uršič, domačin Anton Kotar in vozniki kamionov. En Slovenec in pet tujcev, ki so bili v blokadi.

Župan Alojzij Kastelic je v nagovoru udeležencem slovesnosti, med katerimi je bil tudi brat umrlega teritorialca Franca Uršiča, poudaril, da je potrebno ohranjati spomin na čas, ko se je v Medvedjeku zgodila zgodovina. Vsem navzočim je zaželel lep praznik naše domovine in poudaril, da pot do samostojnosti ni bila lahka in smo nanjo lahko ponosni, kakor tudi na domačo Občino, saj je le-ta v zadnjih letih doživela pravi gospodarski razcvet.

1/2


 

Mojca Smolič

 

Oglejte si tudi