Trebnje

DANES
25°C
10°C
JUTRI
22°C
10°C
Oceni objavo

Obnova matičnega nasada visokodebelnega sadnega drevja Petra Pavla Glavarja

   Letos mineva 300 let, od kar se je rodil Peter Pavel Glavar, duhovnik, dober gospodar in posestnik. Spominjamo se ga predvsem po njegovih dobrih delih za slovenskega preprostega človeka. Ustanovil je prvo ubožnico v Sloveniji v Komendi in Čebelarsko vrtnarsko šolo na Lanšprežu leta 1781. Zanjo je napisal pravila in poučeval izključno v deželnem kranjskem jeziku, kar je bilo za takratne čase prepovedano.

    Počiva v kapeli v Lanšprežu na Dolenjskem, ki so jo v zadnjih letih trebanjski čebelarji kot edini preostali objekt njegovega posestva dostojno obnovili. V letošnjem letu so pridobili še majhen del zemljišča njegovega nekoč močnega posestva. Tu nameravajo urediti čebelnjake in potrebno infrastrukturo za promocijo njegove zapuščine. Pomladi letos so člani Čebelarskega društva Trebnje posadili prvih 60 sadnih dreves, pretežno jablan starih sort v travniški nasad med nekaj redkih dreves, ki so še ostala iz njegovega sadovnjaka. Teh 60 sadik je manj kot 10 % nekdaj mogočnega sadovnjaka, vendar so upanje, da bomo zopet začeli ceniti domače okuse slovenskih sort neškropljenega sadja. Na teh drevesih se ne veselimo le sadežev, temveč tudi cepičev za nadalje razmnoževanje. Sadike na sejancu, cepljene s pestrim izborom, ki se ga že težko dobi, so prispevali Društvo Kočevarjev - staroselcev, Sadjarsko-vrtnarsko društvo Tunjice in Društvo Studenčan, ki se trudijo, da dobri okusi in travniški sadovnjaki ne bi izumrli!

    V letošnjem letu bo še obilo dogodkov v čast velikemu čebelarju in zavezniku slovenskega ljudstva, verjetno največji pa bo dvodnevna pešpot v septembru iz Komende do Lanšpreža, kjer bo osrednja prireditev.


 Dušan Jerič

Oglejte si tudi