Trebnje

DANES
22°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C

USPEŠNA 1. MENTORIADA

 

V okviru programa dela Mladinske komisije (MK) Gasilske zveze Trebnje (GZT) je bila konec meseca februarja na nivoju GZ Trebnje organizirana 1. mentorijada mentorjev gasilske mladine z namenom izboljšanja nivoja znanja tistih oseb, ki se po društvih aktivno ukvarjajo z gasilsko mladino. 

 

Mentorji iz GZ Trebnje in tudi nekaj mentorjev iz GZ Šentjernej, se je v petek, 28. februarja 2020, tako odpravilo v Dom šolskih in obšolskih dejavnosti Soča v Tolminu. Po prihodu in namestitvi v dom, je sledila pozdravna beseda organizatorja in predsednice MK pri GZ Trebnje, Andreje Zupančič. Ker je na področju dela z mladimi v letošnjem letu kar nekaj sprememb, so sledila tri predavanja s področju novitet. Namestnik predsednice MK GZT, Sašo Gliha, je predstavil Temeljni program usposabljanja mladih gasilcev, član MK GZ Trebnje Matej Mlakar, novosti v gasilskem kvizu,  Andreja Zupančič pa novosti v razpisu za prihajajoče tekmovanje v gasilski orientaciji. Ker je bil eden izmed številnih namenov 1. mentorijade tudi izmenjava informaciji o delu z mladino po društvih, se je v večernih urah ob družabnem programu razvilo prav prijetno in sproščeno druženje.

 

V soboto zjutraj je sledilo nadaljevanje programa. Ker smo bili v kraju, ki je bogat z naravnimi lepotami, smo si mentorji ogledali znamenita Tolminska korita. Svež zrak, naravne lepote in razigrana družba, so nam dali novega elana za popoldansko delo. Po kosilu je sledilo predavanje na temo "Mentor-Gasilec-Operativec", ki ga je izvedel gasilski kolega Blaž iz PGD Kobarid. Po zanimivi debati, ki se je razvila skupaj s predavateljem, je sledil ogled postaje GRS Tolmin. Tako kot gasilci, so tudi gorski reševalci vključeni v sistem zaščite in reševanja, vendar je v naših krajih ta del zaradi manj tovrstnih nesreč, skorajda nepoznan. Gorski reševalci so nam predstavili svoje delo in opremo ter potek svojega dela v ključnih trenutkih. Večerni del strokovnega programa pa nam je popestril predavatelj Žarko Trušnevec, gorski reševalec z veliko izkušnjami, ki nam je predstavil problematiko stresa pri reševalcih, na katerega lahko naletimo, kot na posledico dogodka.

1/23























 

Nedelja je bil dan za sklepne misli in odhod proti domu. Na poti ob povratku smo si skupaj ogledali še PGD Tolmin, kjer so nam prijazni domačini pokazali gasilsko tehniko in njihov sistem dela z mladimi gasilci. Obiskali smo tudi poklicne in prostovoljne gasilce v Novi Gorici. Vikend smo tako zadovoljni in uspešno zaključili in se že veselimo naslednje mentorijade.

 

za MK GZT: Mojca  Muhič

foto: Matej Mlakar + M. Femec

 

 

 

 

Oglejte si tudi