Trebnje

DANES
22°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C

PRIJETNI VTISI Z EKSKURZIJE GASILSKE MLADINE

Prvi dan po okroglem praznovanju jubileja naše države se je gasilska mladina Gasilske zveze Trebnje (GZT) podala na ekskurzijo v Metliko, zibelko slovenskega gasilstva.

V Radovici so se v OŠ Bistra buča v živo srečali s potekom šolske ure v osnovni šoli v letu 1957 ter si na domačiji poleg šole ogledali  ostanke jamskega medveda ter v bližnjem hlevu še rejo zajčkov ter si jih lahko vzeli v roke in jih božali. V Gasilskem muzeju dr. Branka Božiča so se najbolj oči zasvetile, predvsem fantom, v kletnem prostoru muzeja in v paviljonu, kjer je na ogled gasilska tehnika iz začetkov gasilstva na Slovenskem. Prav tako je bil zanimiv obisk v Kambičevi galeriji, kjer je večji del mladih udeležencev slišal, da je bila operna pevka Vilma Bukovec rojena v Trebnjem. Tudi predsednik najstarejšega prostovoljnega gasilskega društva Metlika, Amir Mehadžić, je bil zanimiv v predstavitvi njihovega društva v sliki in besedi, s poudarkom na delu z mladino, ki ji posvečajo zelo veliko pozornosti, saj se zavedajo, da brez podmladka društvo ne more živeti.  Po malici v Hotelu Bela krajina je sledil še ogled letala Douglas DC-3 na Otoku pri Gradacu in obisk Gasilsko reševalnega centra Novo mesto. Tu so obiskovalce razdelili v tri skupine. Z rotiranjem le-teh po določenem času so se tako vsi seznanili s kratko predstavitvijo zavoda, tudi kako poteka alarmiranje za intervencijo in izvoz, spoznavanje z vozili (lahko so prosto sedli v vozilo, celo za volan poprijeli), na eni od treh točk pa so z ročnikom in vodnim curkom zbijali tarče.

1/28




























Po gasilsko zaključen dan celodnevne ekskurzije je navdušil gasilsko mladino, kar je tudi botrovalo enotnemu mnenju, da naj bi take ekskurzije postale stalnica letnega programa dela Mladinske komisije GZT.

Besedilo in foto: Mojca Femec

                                                                                                                             Mladinska komisija GZT

 

 

Oglejte si tudi