DANES
26°C
12°C
JUTRI
22°C
15°C
Oceni objavo

Ulice in trgi našega mesta: Baragov trg

V juniju predstavljamo Baragov trg, od leta 1972 poimenovan po Frideriku Ireneju Baragi, misijonarju in (indijanskem) škofu v Združenih državah Amerike.


Rodil se je na posestvu Mala vas pri Dobrniču očetu Janezu Nepomuku Baragi in materi Mariji Katarini Jožefi, roj. Jenčič, kot četrti od petih otrok. Družina se je po prodaji gradiča Mala vas, v katerem je danes urejen muzej, preselila na grad Trebnje.

Po končani gimnaziji v Ljubljani je šel na Dunaj študirat pravo. Študij je končal leta 1821, nato pa vstopil v ljubljansko semenišče. Leta 1823 je bil posvečen v duhovnika. Leta 1830 je odšel v ZDA kot misijonar med Indijance. V Cincinnatiju v Ohiu je bil leta 1853 posvečen v škofa. Pri delu mu je nekaj časa pomagala sestra Antonija Höffern. Pokopan je v kripti stolnice v mestu Marquette.

Indijance je učil branja in pisanja, navajal jih je k delavnosti in vzdržnosti. Zanje je napisal šest knjig, med njimi slovar in slovnico očipvejskega jezika in nekaj nabožnih knjig. V nemščini je izdal knjigo o zgodovini, značaju, šegah in običajih severnoameriških Indijancev, v kateri je Evropejcem prvič predstavil zgodbo o indijanski princesi Pokahontas. Kranjskemu deželnemu muzeju je leta 1837 podaril indijansko zbirko, ki jo hrani Slovenski etnografski muzej.


Na Slovenskem ima Baraga več obeležij, npr. pred župnijsko cerkvijo v Trebnjem stoji Baragov bronasti kip (delo kiparja Franceta Goršeta, 1978), po njem so poimenovani pohodna pot, zavodi ter ulice in trgi v nekaterih slovenskih mestih in v ZDA (Michigan).

Baragov trg obsega 8 hišnih številk, kjer se nahajajo Kulturni dom Trebnje, Župnija Trebnje, Zavod RS za zaposlovanje, Urad za delo Trebnje itd.


Besedilo: Patricija Tratar, Knjižnica Pavla Golie Trebnje

Foto: Zbriska slikovnega gradiva Knjižnice Pavla Golie Trebnje, dLib 


Oglejte si tudi