Trebnje

DANES
21°C
12°C
JUTRI
23°C
14°C
Oceni objavo

MoPZ vinogradnikov Čatež

Moški pevski zbor vinogradnikov Čatež pod Zaplazom združuje vinogradnike, ljubitelje vina in slovenskih pesmi.

MoPZ vinogradnikov Čatež pod Zaplazom deluje več kot 22 let. S prepevanjem so začeli leta 2002 na pobudo nekaterih članov Vinogradniškega društva Čatež. Glavni pobudnik ustanovitve zbora je bil upokojeni pilot Lado Stopar. Ker so imeli nekateri pevci že nekaj izkušenj s prepevanjem, so takoj začeli s štiriglasnim petjem. Prve vaje so imeli v Gasilskem domu na Čatežu pod vodstvom Majde Golob. V zasedbi je prvo leto prepevalo 15 pevcev. Že v prvem letu so se publiki predstavili na vaškem trgu na Čatežu. Na začetku so delovali pod okriljem VTD Čatež, leta 2006 pa so se registrirali kot samostojno društvo Kulturno umetniško društvo MoPZ vinogradnikov Čatež, pod tem imenom delujejo še danes.

V času delovanja se je zvrstilo več kot 50 pevcev, ki jih je družila ljubezen do večglasnega petja. Trenutno je v zasedbi devet pevcev: Jože Golob, Stane Ceglar in Zoran Tavželj (prvi tenor), Andrej Verbič, Dušan Sajovic in Boštjan Štrus (drugi tenor), Jure Bizjak in Roman Prijatelj (prvi bas) ter Brane Kastelic (drugi bas). Umetniški vodja zbora je Gorazd Kermc iz Mirne Peči, ki že nekaj let prepeva z njimi.

Zbor prepeva različne pesmi – od ljudskih do umetnih pesmi domačih avtorjev, ki opevajo ljubezen in vinsko kapljico. Z veseljem se odzovejo vabilom na nastope, zato jih lahko ujamete na različnih prireditvah domačih društev in širše. Vrsto let nastopajo na podelitvah priznanj zveze VINIS in prireditvah Zveze vinogradnikov Dolenjske (ZDVD). Redno se udeležujejo revij pevskih zborov, ki jih organizirata JSKD in Občina Trebnje. Vsako leto organizirajo tudi samostojni koncert. Lanskega so pripravili v prazničnem decembru v Kulturnem domu Šentlovrenc, kjer so njihov nastop popestrili tudi učenci PŠ Šentlovrenc. Eden najpomembnejših dogodkov društva, ki si ga zadajo vsako leto, je organizacija Srečanja pevskih zborov vinogradnikov Dolenjske, ki poteka v maju v Kulturnem domu Trebnje pod pokroviteljstvom ZDVD in Občine Trebnje.

1/2


Njihovo poslanstvo je druženje in širjenje pevske kulture med vinogradniki. Prav gotovo pa veljajo za zbor z največ nastopi v občini Trebnje, saj je večina pevcev že v pokoju in se znajo hitro organizirati. V njihovi družbi ni prav nikomur nikoli dolgčas!

Oglejte si tudi