Trebnje

JUTRI
21°C
12°C
PET.
23°C
14°C
Oceni objavo

Folklorna skupina Večerna zarja obeležila pet let svojega delovanja

V soboto, 19. novembra, je v dvorani Osnovne šole Veliki Gaber, Folklorna skupina Večerna zarja z gosti obeležila peto obletnico svojega delovanja.

Na osrednjo kulturno prireditev ob svojem jubileju so folkloristi povabili Folklorno skupina Dolsko, Čateške m`skvantarje, moški pevski zbor Zagriški fantje, učence Osnovne šole Veliki Gaber in Tamburaško skupino iz Senožet.

Večerna zarja deluje v okviru Društva upokojencev Veliki Gaber, vodita pa jih Anica in Jože Zakrajšek. V skupini je več kot dvajset plesalk in plesalcev. » Radi se odzovemo vabilu, tako da smo letos imeli že kar 33 nastopov,« je povedal harmonikar g. Dušan Jerlah. Poleg nastopov po domovih za starejše se redno udeležujejo tudi revij folklornih skupin, pot pa jih je ponesla tudi v tujino. Nastopali so v Berlinu in Rimu.

Na prireditvi jih je poleg župana g. Alojzija Kastelic in predsednika krajevne skupnosti Veliki Gaber, g. Boruta Sever nagovorila tudi koordinatorka Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, območna izpostava Trebnje ga. Mojca Femec. Ob jubileju je Folklorni skupini DU Veliki Gaber Večerna zarja predala Jubilejno priznanje območne izpostave JSKD Trebnje. Maroltove bronaste značke sklada, ki se podeljujejo posameznikom za aktivno udejstvovanje na področju ljubiteljske folklorne dejavnosti za več kot 5 let pa je izročila: Joži AVGUŠTINČIČ, Štefki GLIHA, Dušanu JERLAH, Lidiji JERLAH, Mariji KASTELIC, Milanu KASTELIC, Tonetu MIKLAVČIČ, Lojzki MIKLAVČIČ, Justini NAMAR, Vidi PLAVEC, Joži ŠTREMPFELJ, Mariji ŽEFRAN in Vojkotu ŽEFRAN.

Maroltovo častno značko pa sta za več kot 30-letno aktivno udejstvovanje na področju ljubiteljske folklorne dejavnosti prejela ga. Anica ZAKRAJŠEK in njen partner Jože ZAKRAJŠEK. Ljubezen do plesa, petja in ljudskega izročila sta  združila s člani Večerne zarje in tako so v soboto v nabito polni dvorani skupaj z gosti pričarali nepozabni večer. Ga. Maja Sever pa je z nastopajočimi spletla lepo zgodbo in popeljali so nas v čase naših babic in dedkov. S pesmijo, plesom, igranjem in besedo so pričarali vse tisto, kar je nekoč bila stalnica v vsakdanu preprostega, kmečkega človeka.

1/41









































Večer je bil popoln. Nabita dvorana obiskovalcev, ki so jih na koncu pogostili z dobrotami pa so se zadržali še dolgo po prireditvi.

 

Tekst in foto: Mojca Smolič

 

 

Oglejte si tudi