Trebnje

JUTRI
23°C
14°C
SOB.
26°C
9°C
Oceni objavo

Martinova pojedina

Bliža se dan, ko bo mošt postalo vino in ta dan je potrebno primerno proslaviti z Martinovo pojedino, ki lahko tudi vašo mizo letos krasi v brezglutenski različici. Recepti so za štiri osebe. 


Krompirjevi štruklji z rdečim zeljem


Dušeno rdeče zelje: 

250g naribanega rdečega zelja

1 naribano jabolko

Ščep soli 

Ščepec popra

2 žlici vode

 

V segreto ponev dajte zelje, jabolko in vodo. Pokrijte in dušite 10 minut na srednjem ognju. Začinite, dobro premešajte in ohladite.

 

Krompirjevo testo: 

500 g olupjenega kuhanega krompirja

150 g brezglutenske mešanice

35 g stopljenega masla + 30 g stopljenega masla

Ščep soli

 

Kuhan krompir dobro pretlačite in mu dodate moko, maslo (35 g) in sol. Zgnetete v mehko testo.

Pomokajte delovno površino in razvaljajte testo na 5 milimetrov debeline. Premažite z maslom (30 g) in v tankem, a bogatem sloju razporedite nadev iz rdečega zelja. Štrukelj nato tesno zavijte. Narejene štruklje narežite na porcijske kose, ki jih nato dobro zavijete v prozorno folijo. Kuhate jih v osoljenem kropu 40 minut. 

 

P.s. Odlična priloga je tudi rdeče zelje kot samo, lahko mu dodate tudi praženo slanino ali ocvirke. 

 

Pečena račka s korenčkom in pomarančo 

 

Račka (teža približno 2.5 kg)

1 zvrhana žlica soli

Grobo mleti poper

2 srednje velika korenčka (olupljena, narezana na kolobarčke)

1 srednja čebula (olupljena, narezana na kose)

1 pomaranča (narežemo na kolobarje, v en kolobar zataknemo klinček)

1 dcl polsuhega belega vina

 

Račko oplaknete, očistite, osušite in jo temeljito natrete s soljo in poprom. V račko damo polovico korenčka, polovico čebule in nekaj kolobarjev pomaranče (naj bo kolobar s klinčkom v rački). V pekač razporedite preostanek zelenjave in prelijete z vinom. Pečico segrejte na 145 stopinj Celzija. Na dno pečice položite pekač z zelenjavo, na rešetko (na srednjem nivoju) položite papir za peko v malenkost večji velikosti račke, na papir za peko pa položite račko. Pečete počasi 2.5 ure, vmes polivate s sokom, ki kaplja v pekač. Po prvem delu pečenja zelenjavo odstranite iz pekača (pekač naj ostane v pečici, pečico privijete na 180 stopinj Celzija in pečete še 50 minut, da se račka lepo zapeče. Pečeno račko postavite na desko in jo pustite, da počiva 10 minit, da se sokovi sprostijo nazaj v meso. Odstranite vsebino. 


Postrežete jo z omako, ki je kapljala v pekač - pazite na maščobo.


Pripravila: Vanja Štrumbelj


Oglejte si tudi