100 g ajdove kaše
10 g masla (naj bo mehko ali stopljeno)
80 g sladkorja
3 jajca
20 g kakava
35 g brezglutenske moke
1/5 pecilnega praška
limonina lupinica
polovice limone
Za nadev:
5 žlic vaše najljubše domače marmelade
120 g temne čokolade
120 ml sladke smetane
POSTOPEK:
Ajdovo kašo skuhamo v osoljenem kropu (10–15 minut), odcedimo in ohladimo. Pečico segrejemo na 180 °C. Jajca s sladkorjem stepemo do puhastega (10 minut na najvišji hitrosti). Masi nato dodamo presejan kakav, moko in pecilni. Rahlo premešamo in dodamo še ohlajeno ajdovo kašo, mehko maslo in limonino lupinico. Ponovno dobro premešamo, ampak pazimo, da ne izgubimo volumna. Globok pekač dobro premažemo z maslom. Maso zlijemo v pekač in pečemo 20–25 minut. Pečeno pecivo ohladimo v pekaču in ohlajenega enakomerno premažemo z marmelado. Postavimo v hladilnik. Medtem v kozici skoraj zavremo sladko smetano in jo prelijemo čez 120 g nasekljane temne čokolade. Pustimo par minut, da se čokolada stopi. Dobro premešamo in prelijemo čez pecivo. Pecivo naj v hladilniku počiva kakšno uro. Nato ga narežemo na kocke in postrežemo.
*Čokolado lahko nadomestimo tudi s tisto brez sladkorja.
*Sladkor lahko nadomestimo tudi z medom ali eritritolom.
*Veganska verzija: Namesto masla dodamo vegansko maslo/margarino. Namesto jajc dodamo 130 g jabolčne čežane. Namesto smetane (obliv) uporabimo 200 g čokolade, ki jo stopimo s 5 žlicami olja.
Pripravila: Vanja Štrumbelj