DANES
24°C
8°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Veseli december

Kulturno umetniško društvo Vitomarci si je tudi letos za zimske praznike prizadevalo, da bi se različne generacije članov in občanov združile in skupaj ustvarjali za tiste, ki tega ne zmorejo, so bolni ali se drugače ne morejo ukvarjati z aktivnostmi v naši občini. Med mladostniki smo z vsem tem povezali še pomen družine, umetnost in druženja.
1. dan delavnic je potekal tako, da smo se z otroci, ki so se hoteli udeležiti naših delavnic,  zbrali kot ˝družina˝ in se pogovarjali o velikih družinah v naši preteklosti. Spoznavali smo njihove vrednote, ter te družine primerjali z današnjimi. Kot ˝velika družina˝ smo si tudi mi postavili svoja ˝družinska pravila˝. Izpostavili smo pravila s katerimi se spoštujemo, upoštevamo in poslušamo drug drugega ter začutimo besedo prošnje in zahvale. Praznični dnevi prinašajo svoje skrivnosti, zato smo tudi animatorji svoje ˝delavničarje˝ popeljali v skrivnostni svet ustvarjalnosti. Razdelili smo se v dve skupini, kjer so mladi udeleženci doživeli presenečenja. V eni skupini presenečenje zgodbic, v drugi skupini pa presenečenje predprazničnega ustvarjanja. Odločili smo se, da bomo tokrat dali poudarek našim domovom, otroškim sobicam in prostorom v katerih družina preživi največ časa, saj dandanes  ni več toliko skupnih in veselih trenutkov ter druženj v družini, kot je bilo to nekoč. Zaradi tega smo se odločili, da bomo izdelovali okraske za omenjene prostore. Kljub otroški in mladostniški razigranosti, smo bili potrpežljivi, drug drugega smo sprejemali, čeprav se je med tem našla kakšna neumnost, ki pa je obvezen del otroškega življenja.

2. dan delavnic smo posvetili medgeneracijskemu ustvarjanju, saj so se našim najmlajšim v občini pridružili še starostniki iz našega kraja. Skupaj smo izdelovali voščilnice, ki smo jih kasneje skupaj z OORK Sv. Andraž podarili starejšim občanom, ki v teh mrzlih in zaledenelih dneh ne morejo priti v našo družbo. V spoštovanje vseh, predvsem tistih, ki so bolni, pa smo v mesecu decembru  doma obiskali tudi nekaj onemoglih starostnikov, katerim smo prebrali in zapeli pesmice, skupaj z njimi pokramljali in tako vsaj za kratek čas prinesli veselo in dobro vzdušje v njihove domove.


Udeleženci in animatorji med ustvarjanjem

Pri 3. dnevu delavnic pa so nam pri peki piškotov in pristnega domačega kruha pomagale članice Društva gospodinj Vitomarci. Tedaj smo smo se tudi malo posladkali, večino dobrot pa pripravili za koncert pevskih zborov, ki bo 22. decembra 2012 v Večnamenski dvorani v Vitomarcih.

Zahvaljujemo se naši občini, ki je finančno podprla ta projekt, vsi udeleženci in animatorji pa smo od teh delavnic odnesli spet veliko novega znanja, spletli nekaj prijateljskih vezi in nekaterim v teh hladnih dneh podarili nasmešek na obrazu.

Oglejte si tudi