JUTRI
21°C
10°C
PET.
22°C
8°C
Oceni objavo

Nevaren cestni odsek

Pred nekaj leti dodelan cestni odsek, ki navezuje našo občino na pomursko avtocesto, postaja vedno bolj nevaren za prebivalce spodnjih Drbetinc in tudi za vse udeležence v prometu.

Po eni strani srečni, da imamo bližnjico do Maribora, Lenarta in še do kod, zaradi te cestne navezave na avtocesto, po drugi strani pa vendarle daje ta cesta tudi negativen pečat. Vemo, da  zemlja in hlevski gnoj v času pospravljanja pridelkov in pripravljanja njiv na setev v deževnem ali meglenem času povzročata zelo spolzko cestišče. Zaenkrat še to ne povzroča večjih preglavic v prometni varnosti, čeprav bi lahko kmetje in nadzorni poskrbeli tudi za tovrstne nevšečnosti. V naši vasi je cesta precej ovinkasta in posledično počasnejša. Vse to zaradi tega, ker nekateri niso dopustili izgradnje in asfaltiranja na njihovi lastnini, saj bi jim v nasprotnem primeru odstranili kakšen silos ali še huje, kakšen košček farme. Cesta je zato bolj ovinkasta in nevarna zaradi interesov nekaterih prebivalcev naše vasi. Nekulturni vozniki na nevarnosti in varnost ne pazijo in se vozijo s svojimi avtomobili in motorji, kot da v tem kraju sploh ni omejitev hitrosti vožnje in kot da v naši vasi ne stoji noben prometni znak. Cviljenje pnevmatik in glas motorja vedno pove, kdaj je vozilo veliko prehitro. Prebivalci smo vedno bolj ogroženi, saj se zaradi teh ˝pridnih˝ voznikov sploh ni več varno sprehajati, niti kolesariti ali zadrževati v bližini. Na to dejstvo nakazujejo nedavni in tudi davni zleti v gospodarsko poslopje, ki bi se lahko končali precej tragično. Si predstavljate, kaj se zgodi v primeru, da se voznik pripelje z vso hitrostjo, zleti s ceste in s tem zapelje v pešca in skupaj trčita v zid? Škoda je zagotovo neizmerljivo velika. Resnično upam, da ne bomo prehitro prižigali sveč ob tem cestišču.

Zaradi nepozornosti in neprilagojene hitrosti sta že dva voznika pristala v gospodarskem poslopju, eden pa je končal le nekaj centimetrov pred njim. Vse se je izteklo dokaj srečno, lahko pa bo slej kot prej drugače.

Pozivam te voznike, da začnejo prilagajati hitrost vozila razmeram ob in na cestišču ter tako poskrbijo za varnost  sebe in predvsem drugih. Želim si, da bi tukaj nekaj ukrenili (spremenili ali dodali), da bi vozniki enostavno morali voziti počasneje. Vendar vem, da pozivanje in želja pri nas ne bo dovolj, še le ko bo življenje terjalo svoj davek, se bo najbrž res kaj spremenilo, vendar bo žal takrat za nekoga že prepozno.


Zadnji zlet s ceste

Oglejte si tudi