Oceni objavo

Tinktura iz srčne moči (Potentilla erecta )

Srčna moč, (Potentilla erecta (L.) Raeusch) je zdravilna rastlina, katere pozitivne učinke so poznali že v preteklosti. V srednjem veku, v času razsajanja kuge je bila srčna moč ena glavnih zeli v boju s kugo in pa tudi kolero. Zanimivo pa, srčna moč, čeprav ima takšno ime, ni zelišče, ki bi zdravilo srce in srčne bolezni, ampak je predvsem zelišče, ki je uspešno v boju s črevesnimi obolenji in obolenji sluznice in žrela. 

Srčna moč spada v družino rožnic (Rosaceae) in je razširjena po vsej Evropi. Srčno moč najpogosteje najdemo ob gozdnih jasah, na travnikih in na pobočjih. A pazite, da je ne boste zamenjali z zlatico, ki ima zelo podobne rumene cvetove, a je v nasprotju s srčno močjo strupena.

Srčno moč boste prepoznali po  zanjo značilnih listih, ki so porasli z dlačicami in, ki imajo običajno tri vršičke, tisti listi, ki pa so bolj pri tleh pa imajo po pet vršičkov. Cvetovi so zlato rumene barve, so majhni in so sestavljeni iz štirih cvetnih lističev (v tem se tudi loči od zlatice).

1/2

Sečna moč.

Razčlenitev srčne moči.


Tinktura iz srčne moči pomaga pri:

vnetju ustne votline in žrela

vnetju nebesnih mandljev (tonzile)

čiru

ekcemu (izpuščaju)

razpokanim ustnicam in koži rok

ozeblinam na nogah in rokah

divjem mesu

zmečkaninam

kroničnih boleznih črevesja

vnetju debelega črevesja

težavah z zaprtostjo in drisko.

Sestavine za Tinkturo iz srčne moči so z Javorske energijske poti, ki se nahaja na EKO kmetiji Pr Nejc. Izdeluje jo Zeliščar Janez Javorski.

 

 

Oglejte si tudi