JUTRI
25°C
13°C
TOR.
22°C
15°C
Oceni objavo

PRISPEVEK O IZLETU DRUŠTVA UPOKOJENCEV ŠMARTNO V ČRNO NA KOROŠKEM

CELODNEVNI IZLET DRUŠTVA UPOKOJENCEV ŠMARTNO PRI LITIJI V ČRNO NA KOROŠKEM

Po daljšem dogovarjanju, še v času pred korono, smo se končno odločili, da obiščemo Črno na Koroškem in našo občanko, ki se je poročila v vas Koprivna, nedaleč od Črne.

Kljub napovedanemu zadnjemu vročemu četrtku, 18.8.2022, se nas je zbralo 31 udeležencev.

Na pot smo krenili ob 7. uri zjutraj in se odpeljali z RUDITURS-ovim avtobusom in šoferjem Tomažem proti Velenju in čez hribe v Črno. Pot nas je vodila mimo Črne v približno 10 km oddaljeno Koprivno, ki se razprostira ob manjši istoimenski reki in okoliških hribih.

Ustavili smo se na domačiji naše nekdanje sokrajanke iz Lupinice, Marije Sirk Poljanšek. Že ob prihodu smo bili presenečeni nad mogočno kmečko hišo in velikim gospodarskim poslopjem, ki leži na čudovitem terenu, v prelepi neokrnjeni naravi. Še bolj smo bili presenečeni nad tako lepo obnovljeno veliko staro kmečko hišo. Gospa Marija in njena družina so nas zelo prijazno sprejeli in nas tudi pogostili. Predstavili so nam celotno zgodovino kmetije, ki se bavi pretežno z  govedorejo, ovčerejo in gospodarjenjem z gozdom, saj imajo v lasti okrog 70 ha gozdnih površin. Živijo na nadmorski višini okrog 800 m, kjer se jim ni treba bati vročine, kot smo je bili deležni v letošnjem poletju. Poznajo ostre zime z obilo snega, vendar jih to ne ovira, saj so na take zime navajeni. Gospa Marija poučuje na šoli v Črni, podružnično šolo v Koprivni so pred leti ukinili zaradi premajhnega števila otrok in jih vozijo v Črno.

Po ogledu hiše, obdane z obilo cvetja, smo si ogledali tudi mlin na vodo, ki še vedno obratuje, tu meljejo pretežno ajdo. Ogledali smo si tudi ogromen skedenj in hleve, ki so bili trenutno prazni, ker je vsa živina do novembra zunaj na paši.

Po ogledu smo se odpravili na gorsko kmetijo na višini 1221 m, kjer smo imeli kosilo, nato pa smo se peš odpravili v bližnjo cerkvico sv. Ane, na Jelenovem vrhu. Tu smo spoznali kip črne Marije, ki so jo romarji prinesli okrog leta 1600 iz Španije, na romanju v Compostelo, v zahvalo za srečno vrnitev domov.

Po ogledu bližnjih gorskih vrhov smo se odpravili nazaj v dolino mimo mejnega kamna z Avstrijo in v središče naših olimpijcev – Črno. Tu smo si ogledali cerkev in razstavo domačih vezilj, ki se pretežno ukvarjajo s klekljanjem. Ogled ostalih znamenitosti nam je prekinil dež, zato smo v bližnji slaščičarni počakali avtobus in se polni lepih vtisov odpravili proti domu. Za zaključek smo se ustavili še na Trojanah  in nabavili krofe.

Na avtobusu smo podoživljali vse vtise, vsi udeleženci so bili zelo zadovoljni z lepim izletom in hvaležni naši sokrajanki Mariji in njeni družini, da so nam posvetili svoj čas in nas tudi tako lepo sprejeli. Hvala Borisu za idejo o izletu in Ančki za vsa organizacijska prizadevanja, da je izlet uspel.

Nada Pintar

 


Udeleženci izleta

Oglejte si tudi