JUTRI
21°C
14°C
SOB.
24°C
11°C

90 LET PGD ZAVRSTNIK

Pred 90. leti se je pričela, z ustanovitvijo PGD Zavrstnik, pisati nova zgodovina kraja in društva. Danes je društvo z 154 -imi člani poleg vseh gasilskih obveznosti tudi gibalo dogajanja na vasi.

V soboto, 8. avgusta 2015, smo obhajali zunanjo slovesnost ob njihovem  90. rojstnem dnevu; praznovanje se je pričelo že v sredo 5.8. s slavnostno sejo, v soboto pa z gasilsko parado gasilskih društev domače GZ Šmartno pri Litiji in sosednjega PGD Litija. Poleg vaščanov so se slovesnosti udeležili še predsednik GZS tov. Jošt Jakša, GZ Šmartno pri Litiji sta zastopala predsednik tov. Matjaž Borišek in častni poveljnik tov. Janez Ambrož ter podžupan občine Šmartno pri Litiji g. Peter Avbelj.

Da je gasilsko društvo Zavrstnik še kako dejavno, je povedal njihov predsednik tov. Bogomir Bučar in poudaril, da posebno pozornost v društvu namenjajo prav mladini in veteranom ter da poleg gasilstva prevzemajo tudi posamezne aktivnosti in dogajanja na vasi. Da so jubilej društva še kako podprli tudi vaščani priča dejstvo, da je društveni prapor »lepši« za kar 49 zlatih in 72 srebrnih žebljičkov.

Lepim željam in čestitkam ob 90. letnici se je pridružil tudi podžupan g. Avbelj. Predsednik domače GZ tov. Borišek je izpostavil pomen izobraževanja, dobrega dela in dela z mladino ter pohvalil, da se delo na mladini (tud iz vrst PGD Zavrstnik) že pozna.

Tudi predsednik GZS tov. Jakša se je dotaknil dela z mladino, saj je po njegovih besedah takrat v njihovo zavest položena skrbnost, odgovornost in pomoč, katero skozi leta nadgrajujemo in ob koncu lahko uživamo sadove kot veterani. Danes so gasilci v prvi vrsti prostovoljci, ki se žrtvujejo za sočloveka, iz statistike pa je razvidno, da je danes poleg požarov nekaj več tehničnega reševanja, kar predstavlja tudi nujna izobraževanja v tej smeri.

Ob koncu slavnostnega dela so bila podeljena tudi priznanja GZS prizadevnim članicam in članom, posebno priznanje častnega predsednika PGD Zavrstnik pa je iz rok predsednika GZS prejel tov. Alojz Anžur, ki je bil njihov dolgoletni predsednik. Po besedah tov. Jakše ve ob pogledu na vsa ta leta samo on (tov. Anžur), koliko prostovoljnega dela je bilo vloženega in koliko pomembnih odločitev in sprememb je bilo potrebno sprejeti v letih vodenja!

1/16

Gasilska parada v Zavrstniku








Predsednik PGD Zavrstnik tov. Bogomir Bučar



Predsednik GZS tov. Jošt Jakša in častni predsednik PGD Zavrstnik tov. Alojz Anžur

Ob črpalki: poveljnik PGD Zavrstnik tov. Franci Kraševec, predsednik GZS tov. Jošt Jakša, častni predsednik PGD Zavrstnik tov. Alojz Anžur in blagajnik Radovan Petje

Za dobro glasbo so na vrtni veselici poskrbeli člani Ansambla Franca Miheliča


Pod "Škratovim toplarjem"

Ob prireditvenem prostoru nas je v prva leta dela in obstoja društva popeljala tudi obnovljena prva gasilska črpalka in se ob besedah »… kar rečeš, odpihne veter, kar pa narediš, požene korenine…« zaveš minljivosti časa in dejstva, da si danes med seboj ljudje vse manj pomagamo, ter da so ravno gasilci eni tisti redkih, ki nas ne »predalčkajo« ampak pomagajo komurkoli, kjerkoli in kadarkoli. V tem je tudi čar prostovoljstva.

 

Da tudi v prihodnje ne bo nič drugače, nam gasilci zagotavljajo, jubilej pa so zavrstniški gasilci v toplem in v prijetnem večeru okronali še z dobro organizacijo velike vrtne veselice. Naj bodo uspešna in varna vsa nadaljnja leta!

 

Uroš Pušnik

Oglejte si tudi