DANES
22°C
9°C
JUTRI
24°C
10°C
Oceni objavo

Zbor Zvon z gosti na Bogenšperku

V nedeljo, 31. maja, nas je nagajivo sonce, ki se je večkrat skrilo za oblake, vabilo na popoldanski izziv in ni nas pustilo na cedilu, saj smo se mnogi obiskovalci lepega in ubranega petja odpravili na čudoviti pomladni koncert zbora Zvon z gosti v grajski atrij gradu Bogenšperk.
Ob vsakoletnem uradnem zaključku pevske sezone pred zasluženimi počitnicami priredi Mešani pevski zbor Zvon, pod vodstvom ga. Marije Celestina, koncert na gradu Bogenšperk. Zbor je bil zelo dejaven tudi v tej sezoni, ki se je začela sredi lanskega septembra, višek pa dosegla v prvi polovici tega leta. V marcu je zbor priredil tradicionalni letni koncert ob 125 letnici delovanja, v maju so se udeležili občinske revije pevskih zborov v Šmartnem, pred 14. dnevi so bili gostitelji Zvonarijade, ki se odvija vsako leto v drugem kraju, pred zasluženimi počitnicami pa pevce v juniju čaka še obisk starejših v Domu Tisje in vseslovenski tabor zborov v Šentvidu pri Stični. S pesmijo  Pred mano je poletje, Pri sosedi, …, so naši šmarski »Zvonaši« otvorili koncert, za konec koncerta pa so nas ljubeznivo povabili v hribe in gore, saj so nam Slovencem zapisani v genih. Šel sem vrh planin, Planinska roža, Triglav in druge so nas zasanjano popeljale med lepote gora, kjer kraljuje mir in tišina, kjer se le veter z obiskovalcem poigra, ko si v razgledu spočiješ trud prehojenih steza. Zbor so tudi tokrat spremljali mladi domači glasbeni instrumentalisti.

 

Tokrat so člani zbora v goste povabili Moški zbor Kralj Matjaž iz Libuč pri Pliberku, ki deluje že 35 let. Na vabilo so se z veseljem odzvali, saj jih tudi sicer pot vodi po različnih prireditvah v Sloveniji, Italiji, avstrijski štajerski, Nižji Avstriji, na Gradiščanskem, Dunaju  in pri Frizijcih v severni Nemčiji. Poleg ohranjanja narodne pesmi si zbor prizadeva obujati tudi stare navade kraja, ob libuškem žegnanju zbor priredi veselico, s pestrim kulturnim programom na temo Alpe-Jadran, obenem pa ohranjajo in negujejo tudi lepo cerkveno petje in ob velikih praznikih sooblikujejo cerkvene obrede. Pevovodja zbora je vse od ustanovitve g. Hanes Košutnik. Zapeli so nam Jadransko morje, Ruža crvena, Rož Podjuna Zila, Oj Triglav moj dom, Planike,....

1/4

Moški zbor Martin Krpan iz Libuč

Gostje iz Libuč pri Pliberku

Obiskovalci na grajskem dvorišču

Zbor Zvon z domačimi instrumentalisti; foto Lojze Flisek

 

Številne obiskovalce, med katerimi je bil tudi šmarski župan g. Rajko Meserko, je z izbrano besedo skozi prireditev vodila ga. Andreja Štuhec. Gostom iz Libuč - zborovodju g. Hanesu, zborovodkinji Zvona  ga. Mariji, instrumentalistom in vsem navzočim se je ob koncu iz srca zahvalil tudi predsednik Zvona g. Milan Klančnik. Glede na videno in slišano to popoldne se v prihajajoči sezoni skupaj z njim nadejamo novih uspehov, novih sodelovanj in veliko prijetnih druženj tako na vajah, kot tudi na nastopih.

 

Uroš Pušnik

Oglejte si tudi