DANES
21°C
9°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

(PRED)NOVOLETNE PRIPRAVE

Novo leto se nezadržno bliža in z njim tudi objestna uporaba pirotehničnih sredstev. Vsi vemo, da večina živali pokanja in bliskanja ne prenaša najbolje. Pripravili smo nekaj nasvetov, s pomočjo katerih boste vi in vaš ljubljenček preživeli praznični čas čim manj stresno.

Sprehodi

 

Če imate žival, ki se bolj ali manj boji pokanja, skrbno načrtujte dnevne sprehode. Izberite dele dneva, ko je pokanja najmanj. Po navadi je to zgodaj zjutraj in kakšno uro pred mrakom. Nekatere živali že najmanjši pok toliko zmoti, da ne morejo opraviti svojih naravnih potreb, kar lahko privede tudi do bolezenskega stanja. Pes naj bo vedno opremljen z ovratnico, ki vsebuje podatke lastnika, in povodcem, da se fizično prepreči pobeg. Psi, ki živijo zunaj, naj bodo v času ognjemeta zaprti, saj prestrašen pes lahko preskoči ograjo in pobegne.  Mačke, ki živijo zunaj in notri, naj bodo v času od božiča do novega leta, zaprte v stanovanju ali hiši.

 

Priprava »brloga«

 

Že nekaj dni pred pričakovanim ognjemetom jim pripravite prostor, kjer bodo preživele ognjemet. Navadno so to kopalnice ali stranišča, saj imajo najmanjša okna in so dokaj dobro zvočno izolirana. Za pse lahko pripravite prenosni boks, če so ga seveda navajeni. Pokrijte ga z debelo odejo, da še bolj zadušite zvok petard. V prostoru mu pripravite vodo in najljubše igrače. Priporočljivo je tudi predvajanje radia, ki še bolj zabriše zvok pokanja. Tudi za mačko lahko pripravite transportni boks, ali pa jo preprosto zaprete v prostor in ji pripravite vodo, hrano ter mačje stranišče. Poskušajte ostati mirni in ne tolažite vašega hišnega ljubljenčka, saj vaša živčnost in  božanje še povečuje stres pri živali.

 

Pomirjevala

 

Nekateri lastniki svojim živalim, ki se močno bojijo pokanja, lahkomiselno dajo kakšnega od »človeških« preparatov, ki zmanjšujejo nemir in uspavajo. Z nepravilno uporabo farmacevtskih preparatov lahko povzročite več škode kot koristi, saj hitro pride do predoziranja in celo smrti. Pomirjevalna sredstva na recept lahko predpiše samo veterinar, ki predhodno žival pregleda in natančno določi odmerek. V prosti prodaji pa so na voljo nekateri zeliščni preparati ( baldrijan, navadna čeladnica,..), ki prav tako zadovoljivo pomirijo žival, možnosti zapletov in predoziranja pa so minimalne.

 

Praznična hrana in dekoracija

 

Praznična hrana in dekoracija predstavljata največjo nevarnost, ki preži na vaše hišne ljubljenčke v zavetju vašega doma. Svetleči okraski in trakovi so še posebej zanimivi za hišne mačke, na lepo okrašeni novoletni jelki se jim težko uprejo. Goreča sveča na adventnem venčku lahko povzroči pravo katastrofo, če pritegne pozornost razigranega psa ali mačke. Čokolada in nekatere vrste suhega sadja (rozine,..), ki niso primerno pospravljene, pa lahko praznike spremenijo v pravo nočno moro za vas in vašega ljubljenčka.

 

Nastanek prispevka so omogočili Zavod RS za zaposlovanje, Občina Slovenske Konjice in Kinološko društvo Slovenske Konjice.

Oglejte si tudi