DANES
23°C
13°C
JUTRI
22°C
13°C
Oceni objavo

Poletni glasbeni večeri v Žički kartuziji - KLAPA CAMBI

V poletnih mesecih v Žički kartuziji potekajo vrhunski glasbeni dogodki, ki jih soustvarjajo odmevni domači in tuji glasbeniki ter izvajalci. Nepozabni večeri pod nebesnih svodom v soju bakel in spokoju nedotaknjene doline vsako leto vabijo, da se prepustite edinstvenim glasbenim užitkom v objemu neokrnjene narave.

V petek, 22. 7., bo v Žički kartuziji nastopila Klapa Cambi iz Splita.

Klapa Cambi je bila ustanovljena leta 1986 v Kaštel Kambelovcu, od leta 2007 pa deluje s sedežem v Splitu. Ena izmed najpogosteje nagrajenih in izjemno popularnih dalmatinskih klap je v svoji zgodovini doživljala številne spremembe, svojo končno postavo pa oblikovala v letu 1990, ko je njeno vodenje prevzel Rajimir Kraljević, kot prvi tenor pa se ji je pridružil Špiro Jurić. Z njima na čelu je klapa pričela svoj zmagoviti pohod. Med drugim je večkrat zapored zmagala na Festivalu dalmatinskih klap v Omišu ter na Večerih dalmatinskih pesmi v Kašteli (katerih ustanovitelj je), hkrati pa je doživela izjemen komercialni uspeh. Ta se je začel s priredbami pesmi Zlatana Stipšića Gibonnija, kar je bil revolucionaren mejnik v svetu klap, ki je narekoval nadaljnjo pot delovanja Klape Cambi, spodbudil mnoge mlade ljudi k poslušanju tovrstne glasbe in jih navdušil, da se tudi sami pridružijo podobnim vokalnim skupinam. Rezultat vsega naštetega je večkratna osvojitev najprestižnejše glasbene nagrade na Hrvaškem, Porin. Novo tisočletje je prineslo velike spremembe v klapi. Kot vodilni vokal se ji je pridružil Vladimir Garić in jo popeljal do novih nagrad.
V začetku leta 2013 je klapa izdala nov nosilec zvoka z naslovom »Piva klapa Kornelija«, na katerem so posnete priredbe popularnih hitov kultnega avtorja Kornelija Bate Kovača. Njegove hite v originalu izvajata Zdravko Čolić in Zlatko Pejaković, Klapa Cambi pa jih na svojem albumu izvaja izključno v »a capella« stilu.

Člani klape Cambi: Vladimir Garić (prvi tenor), Jure Nikolić (drugi tenor), Petar Lozo (drugi tenor), Tomislav Jelić (drugi tenor), Teo Kapov (bariton), Marin Mandić (bariton), Joško Tranfić (prvi bas), Emil Kožul (drugi bas), Ante Nikolić (drugi bas). Vodja klape Cambi je prof. Katarina Akrap.


Informacije: Center za kulturne prireditve Slovenske Konjice: 03/ 758 04 37, TIC Žička kartuzija: 03/ 752 37 32. 
Vstopnina: 15 EUR, Spar Plus kartica: 13 EUR
Prodaja vstopnic 2 uri pred koncertom v Žički kartuziji.


Klapa Cambi, Split
Celoten program Poletnih glasbenih večerov v Žički kartuziji najdete na spletni strani Splošne knjižnice Slovenske Konjice

Oglejte si tudi