DANES
26°C
9°C
JUTRI
22°C
15°C
Oceni objavo

8. Sprehodi pod morjem uspešno pod streho

V Slovenskih Konjicah smo se ta vikend že osmič zapored sprehajali pod morjem na 8. mednarodnem festivalu podvodnega filma in fotografije "Sprehodi pod morjem". Zgodba tega festivala ni običajna zgodba, saj že osem let uspešno kljubuje komercializaciji in prinaša zgolj esenco izbranih vabljenih avtorjev. V zadnjih sedmih letih se je izoblikovala tematika festivala, ki se prepleta s podvodnim filmom, otroško risbo, glasbo, podvodno fotografijo in drobnimi kulinaričnimi užitki. Je križišče, na katerem se srečajo stari prijatelji in sklepajo nova prijateljstva. In kar je najpomembneje - njegov dom ostajajo Slovenske Konjice z okolico.

Festival smo letos otvorili v četrtek, v večnamenski dvorani v Termah Zreče, s projekcijo filmov za mlade. Osrednja gostja otvoritve je bila ena najboljših podvodnih snemalk na svetu in večkratna prejemnica nagrade Emmy, Američanka 
Becky Kagan Schott, ki je, poleg predstavitve filma o raziskovanju Fantomske jame, v konjiškem Domu kulture na ogled postavila tudi nekaj svojih fotografij potopljenih ladij. Zbrane je pozdravil tudi župan Občine Zreče, mag. Boris Podvršnik in vse povabil v Slovenske Konjice k ogledu ostalih dogodkov, organiziranih v okviru Festivala. Izbrane filme iz podvodnega sveta so si v četrtek in petek dopoldan ogledali tudi mladi iz konjiških OŠ in Gimnazije ter varovanci VDC Slovenske Konjice in Lambrechtovega doma. 

Petkov večer smo sklenili z odprtjem razstave otroške risbe, podelitvijo malih morskih konjičkov najboljšim mladim ustvarjalcem ter z odprtjem razstave avstrijskega fotografa, potapljača in velikega umetnika, Andreasa Frankeja, ki je kot osrednji gost prireditve z zbranimi delil svoje misli o razstavi in svojih prihodnjih projektih. Večer je sklenil nastop skupine Báraka, ki ga sestavljajo priznani slovenski glasbeniki Janez Dovč, Goran Krmac in Niko Mureškič. Za posebno presenečenje večera je poskrbel sedemletni Vito Bejat Krajnc, učenec 2. razreda violine na Glasbeni šoli Zavod Antona Martina Slomška v Mariboru, ki je s to vrhunsko zasedbo odigral dve skladbi in navdušil zbrano publiko. 

Sobotno zgodnje popoldne je bilo namenjeno projekciji filmov iz podvodnega sveta, ki se niso uvrstili v tekmovalni del, popoldanski pa okrogli mizi na temo AST (Apneja, SCUBA in Tehnično potapljanje). Okroglo mizo so pomagali soustvarjati visoki gostje: Vsi omenjeni gostje so sodelovali tudi v večernem delu programa, ki je predstavljal vrhunec Festivala.
1/10

Festival so v četrtek otvorili s projekcijami za šole v Zrečah, na katerih je spregovoril tudi župan, mag. Boris Podvršnik

Projekcije za šole so potekale v Zrečah in Slovenskih Konjicah

Prejemniki nagrade Mali morski konjiček

Janez Dovč in Vito Bejat Krajnc

Sedemletni Vito Bejat Krajnc je navdušil s svojo violino

Publika je aktivno sodelovala v sobotnem Grand Prix večeru

Najboljši trije ustvarjalci otroške risbe so nagrado Morski konjiček prejeli na sobotnem Grand Prix večeru

Američanka Becky Kegan Shott je s polko dokazala, da ima zares slovenske korenine

Župan Miran Gorinšek, skupaj z voditelji prireditve tik pred podelitvijo

Zmagovalec 8. Sprehodov pod morjem, Herbert Nitsch prejema nagrado iz rok župana, Mirana Gorinška
Grand Prix večer je obiskovalcem od blizu in daleč na ogled postavil šest filmov iz podvodnega sveta, ki so navdušili. Prestižna nagrada 8. Sprehodov pod morjem je letos pripadla filmu "Povratek iz brezna" in svetovnemu rekorderju v potapljanju na dah, Herbertu Nitschu, ki mu je postavljanje tega svetovnega rekorda (250 m) popolnoma spremenilo življenje. Nagrado je podelil župan občine Slovenske Konjice, gospod Miran Gorinšek, ki je izrazil tudi veliko zadovoljstvo in ponos nad tem, da je Festival svoj dom našel prav v Slovenskih Konjicah, ki v letu 2016 praznujejo 870-letnico prve pisne omembe. Herbert Nitsch je tako postal ponosen lastnik Kozarcev mesta Slovenske Konjice, kristalnega trojčka, ki ga v dar prejmejo samo posebni gostje. Gre za vrhunsko kristalno mojstrovino treh unikatnih linij kozarcev, bogatih mavričnih spektrov z igrivim prepletom svetlobe in senc, ki v sebi nosijo tudi bogato zgodovino naših krajev. Župan se je posebej zahvalil tudi vsem ustvarjalcem Festivala, na čelu z idejnim vodjo, Brankom Ravnakom in njegovo desno roko, Alenko Fidler, ter povedal, da se že sedaj vesli naslednje devete izdaje Sprehodov pod morjem.

TIC Slovenske Konjice

Oglejte si tudi