JUTRI
26°C
10°C
TOR.
22°C
15°C
Oceni objavo

KONJIŠKA DVORIŠČA


Gostitelj in organizator dogodka odprtja razstave akvarelov Konjiška dvorišča je bilo Slovensko srbsko kulturno humanitarno SREČANJE –SRETENJE, z namenom uresničevanja skupnih interesov: razvijanje kulture,izobraževanja in humanitarne dejavnosti ter medkulturnega dialoga. Programi delovanja društva so namenjeni širši populaciji vseh starostnih skupin tako v Sloveniji, kot v Srbiji. Izdajamo tudi svoj dvojezični spletni časopis SLEDI – TRAGOVI. Soorganizatorja dogodka sta bila Splošna knjižnica in Tic Slovenske Konjice.

Petkov večer je bil v prvi vrsti posvečen gostu, slikarju Francu Skerbineku. Spomnili pa smo se tudi pa smo se  tudi pesnika Ivana Minattija in počastili Svetovni dan poezije ( leta 1999 je Unesco 21. Marec proglasil za Svetovni dan poezije).   

 Akademski slikar Jože Denko je o Francu zapisal: biti dober akvarelist pomeni v današnjem času odliko za umetnika, ki s tehniko skice in enkratnega nepopravljivega zamaha ustvari delo, ki v končni podobi žari kot risarsko, slikarsko pripovedno delo. Žanri, ki se jih loti umetnik so vsakdanji včasih trenutni največkrat pripovedni, dokumentarni ter skladni z arhitekturnimi elementi. Vedute mest, mestnih jeder in okolice so motivi, ki zaznamujejo Franca Skerbineka. Franc slika že skorajda vse življenje in čopiča nikoli ne odloži več kot le za kakšen dan.  S svojimi akvareli navdušuje tako doma, kot tudi v tujini. Do sedaj so bila njegova dela razstavljena na več kot 200 razstavah in sodeloval je na še več kot toliko likovnih kolonijah. Naštela bi le nekatere: Ex-tempore Piran, Izola, Coseano Italija, Novigrad Hrvaška, Paris, Narni Italija, Praga, Berlin, Seille Madžarska, Iglesias Sardinija, Provansa Francija, Toscana Italija, Ohrid Makedonija, Čelarevo Srbija, Šid Srbija, Kraljevo Srbija, Vukovar Hrvaška, Brćko in Travnik Bosna in Hercegovina, Boka Kotorska Črna Gora, Poggibonsi Italija, Zernid Romunija in seveda Slovenija: Slovenske Konjice, Ljubljana, Maribor, Celje …. Slikal pa je tudi na Kitajskem zidu, v New Yorku, Vancouvru … Od tega je imel 30 samostojnih razstav. Njegove najpomembnejše nagrade so: Ex-Tempore Piran, kjer je prejel kar 14 nagrad, Ex-tempore Izola, Coseano-Italija, v Italiji je prejel veliko diplomo med 417 slikarji, v Ohridu v Makedoniji je prejel 1. Nagrado za akvarel, nagrado je dobil tudi na Ugljanu-Hrvaška, Podobe-Ljubljana, Špeter Slovenov-Italija in pa v Šidu-Srbija. Francu se nešteto navdihov za ustvarjanje ponuja kar z domačega praga, saj živi sredi vinorodnih Škalc. Je odličen akvarelist, ponosen dedek, ki ne skriva ljubezni do svojih dveh vnukov in navdušen golfist.

1/7







Razstava je na ogled do 15. aprila.

 

 

Oglejte si tudi