JUTRI
19°C
8°C
ČET.
17°C
12°C
Oceni objavo

Tridnevna akcija priprave in spravila drv na naši »Kremžarici«

Že spomladi po čiščenju gozda in okolice za posledicami žledi pri naši koči »Kremžarici« smo se vodstvo društva, vodniki in markacisti dogovorili, da bomo poleti pomagali pri pripravi, spravilu in zlaganju drv.

Naš gospodar koče  in neutrudni koordinator  del Stane Plevnik nas je od srede, 27. 8., do petka, 29. 8., razporedil in organiziral tako, da smo v treh skupinah pripravili drva za ogrevanje naše koče in hkrati pospravili nastalo škodo na lesu.

 

Prva skupina v sredo v sestavi Stane, Sonja, Danilo, Joc, Janez in Boris  je pokazala udarno moč mišic, saj so suho bukovino razžagali, razsortirali ter večino transportirali  na »dobro poznano plesišče« pred drvarnico pri koči. Sledilo je vzorno zlaganje v drvarnico, nato pa še okoli drvarnice, da je tako izkoriščen za skladiščenje drv  vsak pred dežjem in snegom zavarovan prostor. Seveda pa so nato navdušeno s prijateljskim  nasmeškom pripravili še dodatne res zajetne  kupe lesa za ekipo drugega  delovnega dne.

 

Druga skupina v četrtek je bila v sestavi Stane, Sonja ,Vanč, Jelka, Marjeta, Popi, Ivan. Kljub  »mešani » sestavi , je bila skupina tako delovna, da ji ni bil problem razžagana drva transportirati s 44 vožnjami  v drvarnico, zložiti metrska  drva v zelo močno »klaftro«, razžagati tanjšo bukovino ter jo v drvarnici namestiti poleg sredinih »klocnov«. Naredili smo nekaj butarc za podkurit, nato pa pospravili in pometli »plesišče«.

 

Za tretjo skupino v petek je Stane poiskal povsem samostojen projekt novega kupa bukovine v gozdu. V sestavi Stane, Sonja, Popi, Marijan in Boris so žaganje,  transport in zlaganje opravili od začetka do konca hitro in tako zvečer zaključili svoj dnevni projekt, hkrati pa tudi našo društveno delovno akcijo.

1/6

Večina ekipe drugega dne

Delovna ekipa tretjega dne

"zasedeno" plesišče

Našli smo voziček tovorne žičnice

Ivan in klaftra metrskih drv v nastajanju

44 voženj do drvarnice

 

Ob delu smo se prijetno družili  in malice v koči po zaključenih delih se seveda tudi nihče ni branil. Ob letošnjem zaradi muhastega vremena okrnjenem  programu izvedenih planinskih pohodov smo naša druženja  že kar pogrešali. Drva so tako pripravljena, koča »Kremžarica« bo vedno prijetno topla in gostoljubna lahko sprejela vse obiskovalce in planince.

 

                                       Pripravila: Marjeta Škorja

                                                          vodnica PD  Slovenj Gradec

 

Oglejte si tudi