DANES
22°C
7°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

4. tradicionalni pohod na Partizanski dom na Kopah

V počastitev dneva upora proti okupatorju smo imeli 27. aprila 2014 tradicionalni, zdaj že 4. pohod do Partizanskega doma na Kopah in obiskali partizansko bolnišnico Trška gora. Organizator pohoda je Javni zavod za turizem in šport Spotur Slovenj Gradec, pohod pa izvedemo v okviru Planinskega društva Slovenj Gradec.

Po tem zahodnem delu Pohorja in nemarkiranih poteh nas je letos ponovno uspešno vodil   domačin z Legna in planinski vodnik  Milan Šuler, ki  mu je  pri vodenju  pomagala vodnica Marjeta Škorja. Letošnjega pohoda se je udeležilo 33 pohodnikov iz kar treh Koroških planinskih društev – iz  domačega PD Slovenj Gradec  ter PD Mislinja  in PD Črna. Med udeleženci pohoda je bilo manj  žensk kot  moških, zelo natančne številke  je skrbno evidentiral in še med pohodom sporočil naš tajnik Darko.

 

Pri turistični kmetiji Plesnik, kjer je bil letos start pohoda ob 8. uri (1 uro prej kot prejšnja leta) sta zbranim pohodnikom nekaj besed  spregovorila  predstavnik Spoturja , nato pa še predsednik našega društva Zdenko Čas. Zdenko je prispeval tudi fotografije pohoda.

 

Skupina pohodnikov je letos hodila ves čas v  strnjeni koloni, da smo skupaj sledili Milanu po brezpotjih. Vreme je bilo oblačno, za vzpon soparno in z  mnogo vlage v zraku.  Napoved dežja se ni popolnoma uresničila, samo  okoli druge ure popoldan  smo pričakali nekajminutni rahel dež.

 

Pri jutranjem vzponu smo po  treh urah hoje  prišli do Partizanskega doma na Kopah, kjer je vsak pohodnik dobil spominsko majico Spoturja. Letos kolesarske dirke ni bilo, zato smo si primerno  praznično vzdušje naredili planinci sami z druženjem, živahnim klepetom in »preoblačenjem« spominskih majic. Spoturjeve  majice za skupinsko fotografijo smo narobe obrnili (hrbtni del majice spredaj), da se na fotografijah vidi  napis pohoda .

1/4

Obračanje majic, da bodo napisi pohoda vidni

Pri Paučkovi bolnišnici Trška gora

Prvi jutranji postanek

Planinci treh društev med vzponom

 

Paučkova  bolnišnica Trška gora je bil drugi cilj pohoda, kjer nam je vodnica Marjeta s kratkim prispevkom o dr.Ivanu Kopaču – Pavčku  in gradnji šestih partizanskih nadzemnih bolnišnic  v času druge svetovne vojne  predstavila namen vsakoletnega obiska te bolnišnice. Vsekakor je ta kraj vedno zanimiv za pohodnike, ki se pohoda udeležjijo  prvič, vsem drugim pa čas za  minute spomina in spoštovanja do  teh  dogodkov  v bojih proti okupatorju.

 

Po obisku partizanske bolnišnice smo pri  Milanovi sestri  imeli postanek ob kavi in pecivu. Zaradi varnosti pohodnikov smo letos sestopili v dolino po cesti, kajti kot  posledica  žledi je tudi na tem področju mnogo poti in gozdov še neprehodnih.

                                                                      Marjeta Škorja

                                                                      vodnica PD Slovenj Gradec

Oglejte si tudi