DANES
24°C
7°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

37. Spominski pohod v Dražgoše

Planinci PD Slovenj Gradec smo se v soboto in nedeljo, 9. 1. in 10. 1. 2016, udeležili 37. Spominskega pohoda po poti Cankarjevega bataljona v Dražgoše. Hkrati je bil izveden tudi 17. Rekreativni pohod Železniki. Naš planinski vodnik Vojko Pisar je že tradicionalno soorganizator udeležbe planincev našega društva na obeh pohodih. Pohod vedno traja cca 10 ur, zato so na pot odšli le planinci z dobro kondicijo in tisti, ki jim zimsko  vreme in zimske razmere na poti ne morejo odvzeti pohodniških užitkov.

 

Začetek 37. Spominskega pohoda je bil na Pasji ravni, pot pohoda je bila nato proti kmetiji Košir v smeri Zminca in naprej do Breznice, Zabrevke  vse do Dražgoš. Tega dela pohoda se je letos udeležilo 170 pohodnikov.

 

Druga pot pohoda 17. Rekreativnega pohod Železniki  je potekala iz Železnikov proti vasi Prtovč in čez Razor do Krekove koče na Ratitovcu, nato pa preko planine Pečana, Kosmatega vrha, po Jelovici do razgledne točke na Vratnem robu, skozi Jesenče do Dražgoš. Tega pohoda se je udeležilo 50 pohodnikov.

 

Oba pohoda  potekata vsakokrat  v strnjeni koloni, ponoči in običajno pri nizkih temperaturah. Tudi letos je bilo organizacijsko enako dobro urejeno in poskrbljeno za varnost pohodnikov. Namesto nizkih zimskih temperatur  je letos  spremljal pohodnike dež, jih dobro namočil, dobro pa razmočil tudi pot pohoda. Kljub temu nihče izmed naših planincev ni imel težav s potjo.

1/4

Druženje in malica ob ognju

Tudi jakne smo malo posušili

Še en pogled na ogenj

Tudi fotoaparat je ujel kapljice dežja

Na mestih za daljše ali krajše počitke smo se družili, pomalicali in malo ogreli ob tabornih ognjih.

 

Ravno pogoji takega pohoda so tisto doživetje, ki nas vsako leto znova privabijo na ta pohod in nas v teh januarskih dneh pospremijo na naše planinske poti v novem koledarskem letu. Seveda so nastale tudi  spominske fotografije naše skupine pohodnikov, ki jih je prispeval Vojko.

 

                                                                         Pripravila: Marjeta Škorja

                                                                                             vodnica PD Slovenj Gradec

 

 

Oglejte si tudi