DANES
24°C
7°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Sladke pijače – problem sodobnega časa

Ker sem se letošnjem  šolskem letu želela preizkusiti v dodatnem delu in soočiti s pritiskom povezanim z njim sem izdelala raziskovalno nalogo z naslovom Sladke pijače – problem sodobnega časa. S tem sem nadgradila svoje znanje na različnih področjih in se preizkusila na področjih, ki so mi bila prej tuja.

 

Sladke pijače so zelo priljubljene med ljudmi. Vendar pa se v sladkih pijačah pojavljajo snovi,ki so škodljive za naše zdravje. V prvem delu sem raziskala, katere pijače uživajo učenci, kako pogosto posegajo po sladkih pijačah, kje jih najpogosteje uživajo ter kako so seznanjeni s količino sladkorja v kokakoli.  V drugem delu raziskave sem se omejila na poznavanje posledic uživanja sladkih pijač. V tretjem delu pa sem se dotaknila okoljske problematike. Zanimalo me je tudi ,ali učenci vedo, da se plastična embalaža reciklira.

 

V teoretičnemu delu sem raziskala značilnosti najpogostejšega sladkorja v sladkih pijačah–saharoze, vpliv prekomernega uživanja sladkih pijač na organizem in problematiko plastične embalaže.

 

 V raziskovalni nalogi sem uporabila naslednje metode dela:metodo dela z viri in literaturo, metodo anketiranja in metodo obdelave podatkov.

 

Primerjala sem rezultate učencev treh slovenskih šol: Druge osnovne šole Slovenj Gradec, Osnovne šole Gorje in Osnovne šole Jurija Vege Moravče.

 

 Ugotovila sem, da večjih razlik med posameznimi šolami ni. Večina učencev pozna posledice uživanja sladkih pijač, še vedno pa je na vseh treh šolah previsok odstotek tistih, ki ne poznajo posledic uživanja sladkih pijač oz. so izbirali odgovor, ki je le delno pravilen. Pokazalo pa se je tudi, da učenci vedo, da se plastična embalaža v Sloveniji reciklira,kar dokazuje dobro ozaveščenost o problematiki odpadkov.

 

Zaskrbljujoče pa je dejstvo, da učenci kljub poznavanju posledic uživanja sladkih pijač na organizem in posledično na okolje še vedno najpogosteje posegajo po sladkih pijačah.

 

Ponosna sem, da sem izdelala tako kvalitetno raziskovalno nalogo, saj sem s tem dobila dragocene izkušnje, ki mi bodo prišle prav ter dobila sem tudi potrdilo, da razmišljam in delam pravilno.

Ana Areh


Oglejte si tudi