DANES
18°C
12°C
JUTRI
20°C
8°C
Oceni objavo

Pojdite z nami v Rusijo na olimpijske igre

Na OŠ Podgorje pri Slovenj Gradcu so se v novembru dogajale ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE NEKOLIKO DRUGAČE. Izbor izdelkov se je razstavil v slovenjgraškem Mercatorju. Ob otvoritvi razstave je bil s čudovitim programom predstavljen resnično edinstven projekt, ki je s pomočjo video povezave združil mlade športnike iz treh slovenskih šol.
1/30






























V dneh, ko se je odvijala slovenska olimpijska pravljica v Rusiji, ko so se dnevi našega navdušenja kar vrstili, se je v slovenjgraškem Mercatorju zgodila posebna »olimpijska prireditev«. V torek, 18. februarja, so učenci OŠ Podgorje pri Slovenj Gradcu s pomočjo mentorjev Danijele Ledinek, Petra Valtla, Tetyane Tall, Andreje Triplat in Toneta Šurca (tehnična podpora) izvedli program prireditve »POJDITE Z NAMI V RUSIJO NA OLIMPIJSKE IGRE«.  Ples, recitacije, pesem in še enkrat ples sta povezali v čudovito predstavitev učenki Patricija Grobelnik in Nika Grešovnik. Rusko obarvan program, kjer so učenci zapeli rusko pesem z odlično pripravljenimi plesalkami, se je zaključil s postrežbo tipične ruske jedi – šarloto. Obiskovalce sta na koncu še posebej pozdravili maskoti paraolimpijskih iger, ki se bodo v Rusiji odvijale v mesecu marcu. Prireditev je bila pravzaprav otvoritev razstave izdelkov, ki so nastali pri projektu »ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE NEKOLIKO DRUGAČE«. 

Na OŠ Podgorje pri Slovenj Gradcu smo jih izvedli že tretjič zapored. Vse skupaj se je pričelo že v oktobru, ko so učenci višjih razredov pri pouku tehnike, likovne umetnosti, računalništva in športa, pričeli izdelovati rekvizite in simbole, ki smo jih na sami izvedbi potrebovali. Potrebno je bilo  namreč narediti zastave, olimpijske kroge, medalje, skrinjice za nagrade in še marsikaj. Ekipe so morale spisati himne in se naučiti zaprisego v kar štirih jezikih (slovensko, rusko, angleško in nemško). Učenci 9. razreda pa so morali poskrbeti za otvoritev, program, javljanje v živo, snemanje in  fotografiranje. Najmlajši so nam pri urah podaljšanega bivanja letos pomagali ustvariti dve maskoti, ki na olimpijskih igrah poskrbita za prijetno vzdušje, zabavo in smeh. Letos sta to nalogo opravili uradni maskoti za paraolimpijske igre, SONČNI ŽAREK in SNEŽINKA. In tako so se z veliko skrbne priprave 28. novembra 2013 začele  »3. ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE NEKOLIKO DRUGAČE«. Vse skupaj se je začelo z otvoritvijo: z mimohodom ekip, ki na prizorišče prinašajo svoje zastave, z zaprisegami in himnami, z rusko obarvanim programom, z olimpijskim ognjem in maskotami,  tako kot se spodobi za olimpijske igre. Učenci treh skupin, ki smo jih letos poimenovali po maskotah ZOI (Soči 2014 - ZAJČKI, SEVERNI MEDVEDI in LEOPARDI), so se med seboj pomerili v sedmih disciplinah (hokej, biatlon, smučarski skoki, bob dvosed, umetnostno drsanje, karling in kviz). Krpe iz blaga, ki so jih tekmovalci imeli na svojih nogah, so pričarale ledeno ploskev, bob dvosed na kolesih je poskrbel za veter v laseh, ekipni biatlon in karling  sta tekmovalce  povezovala, na smučarskih skokih pa je marsikdo želel postati Peter Prevc. Ta prireditev je bila nekaj posebnega še zaradi nečesa drugega. Igre so potekale hkrati še na dveh šolah. S pomočjo video povezave  smo bili ves čas tekmovanja in otvoritve povezani z učenci OŠ Valentina Vodnika iz Ljubljane ter Centrom za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Kamnik.

Izveden projekt z zgodbo in dušo je tako izredno uspel, da so take igre lahko za marsikatero šolo kot sanje. Tako pravi tudi vodja projekta profesorica športne vzgoje Danijela Ledinek: »Učenci in učitelji Osnovne šole Podgorje pri Slovenj Gradcu si upamo sanjati. Vemo, da sanje niso prepovedane in le izjemna energija in vztrajnost nas je vodila, da smo že tretjo leto zapored pri športu izpeljali projekt ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE NEKOLIKO DRUGAČE. Nič posebnega, bi rekel marsikdo, pa vendar nekaj izjemnega, tako kot pri naših Risih, ki so s svojo srčnostjo osvojili led in srca mnogih, ki jih  sploh niso poznali.  Že res, da mi nismo osvojili ledu, smo pa ogreli številna srca – naša, vaša, mnoga in marsikomu pričarali nasmeh. Ideja o sodelovanju treh šol na športnem področju, ki se je porodila na eni izmed mednarodnih konferenc, je prerasla v obsežen projekt, ki je odpiral vrata vseh šolskih prostorov.«

Zahvaljujem se učencem, mentorjem in vodji projekta, za več kot odličen dogodek na šoli in izven in verjamem, da jim bo v prihodnje ideja, da igre internacionalizirajo, tudi uspela. Zbral in povzel

 

ravnatelj mag. Aljoša Lavrinšek

Oglejte si tudi