DANES
24°C
7°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Pumovci v Slovenj Gradcu pomagali zapuščenim živalim

V Slovenj Gradcu se pod okriljem javnega zavoda MOCIS že več let izvaja program za projektno učenje za mlajše odrasle (PUM-O). V tem času so pripravili precej projektov s humanitarno noto. Eden izmed njim jih je pomoč zapuščenim živalim. Iz odpadnega blaga so izdelali uporabne igrače, ki so jih podarili Društvu proti mučenju živali (DPMŽ) Koroške.

 

"Že od leta 2016 izvajamo program BE HUMAN, v okviru katerega pripravljamo različne dobrodelne akcije. Vsako leto darujemo kri, zbiramo hrano in pripomočke za zavržene živali, zbiramo oblačila, igrače za otroke iz socialno ogroženih družin... Ena od idej, ki se nam je pred kratkim porodila je bila, da iz odpadlih oblačil s pomočjo tenis žogic in različnih polnil izdelamo hobotnice in jih potem podarimo DPMŽ," je pojasnila vodja programa Pumo Damjana Kotnik, ki jo veseli, da so udeleženci kljub težkim socialnim stiskam vedno pripravljeni humanitarno delovati.

 

Projekt je potekal dva meseca, sodelovalo je 23 mladih, ki ta čas obiskujejo program. Maja, ena izmed udeleženk programa, je na kratko opisala potek dela: "Začeli smo tako, da smo zbirali nogavice in rabljena oblačila ter jih razrezali. Iz njih smo oblikovali večje rolice in vanje vstavljali peno iz vzglavnikov in tenis žogice. Rolice s polnilom smo oblikovali v krogce in jih zavezali z vrvico, da so dobile obliko glave. Preostanek, ki je visel pod glavo hobotnice, smo s škarjami razrezali, da smo dobili videz lovk. Nalepili smo jim tudi oči. Fajn je bilo, rada delam stvari, ki pomagajo drugim."

 

V DPMŽ pravijo, da so donacije vedno dobrodošle. Tjaša Potočnik: "Vedno smo veseli donacij, ali je to v obliko hrane ali izdelkov. Običajno izdelke v zameno za prostovoljne prispevke ponudimo ljudem na informativnih stojnicah." Zbran denar porabijo za poravnavo tekočih stroškov (operacij, nakup hrane za živali in ostalih pripomočkov).

1/3



 

V PUM-O Slovenj Gradec smo humanitarni že od leta 2016, saj v sklopu projekta BE HUMAN skušamo z majhnimi koraki doprinesti še k boljšemu okolju. Pred kratkim se je našim udeležencem porodila ideja, da bi pomagali zapuščenim živalim. Skupaj z udeleženci smo se odločili, da bi iz odpadnega blaga izdelovali uporabne igrače za te živalce. Igrače smo danes z veseljem predali Društvu proti mučenju živali Koroška. Njihovo delo spremljamo že dlje časa in smo jim hvaležni za vse dobro kar storijo za nemočne živali. Predali smo jim tudi nekaj naših preostalih izdelkov, s katerimi bodo lahko s pomočjo prostovoljnih prispevkov pridobili dodaten prihodek za oskrbo teh živali.

 

Roman Herlah, mentor programa PUM-O

Oglejte si tudi