Oceni objavo

Osrednja proslava ob mednarodnem dnevu invalidov

Združeni narodi so meseca oktobra 1992 leta z resolucijo razglasili 3. december za mednarodni dan invalidov z namenom, da bi v najširši družbi spodbudili boljše razumevanje problematike, povezane z invalidnostjo, s temeljnimi pravicami invalidov in z vključevanjem invalidov v družbo. Pomembno je zavedanje, da je invalidna oseba enakopravni in enakovredni člen družbe, ki lahko prispeva svoje najboljše moči in bogati politično, družbeno, gospodarsko in kulturno življenje.

Osrednjo proslavo ob mednarodnem dnevu invalidov organizira vsako leto eno izmed petih društev delovnih invalidov koroške regije. V preteklem letu je bilo to Društvo invalidov Slovenj Gradec, v tem letu pa Društvo invalidov Mežiške doline. Proslava je bila v Kulturnem centru Ravne na Koroškem 2. decembra 2014. Iz Društva invalidov Slovenj Gradec se je proslave udeležilo 35 članov.

 

Geslo, ki ga vsako leto razpišejo Združeni narodi, se je letos glasilo: »Gradimo skupaj Evropo brez ovir.«

 

Pred začetkom prireditve so nam najprej zapeli himno Šentanelski pavri, v kulturnem programu pa so sodelovali še Pevski zbor Mlada srca, učenci OŠ Franja Goloba podr. Šentanel in Harmonikarski orkester Prežihov Voranc.

 

Govorniki so bili predsednica DI Mežiške doline Urška Gostenčnik, predsednik Zveze delovnih invalidov Slovenije Drago Novak in predsednik Koordinacijskega odbora DI za Koroško Jože Freidl. Slavnostni govornik je bil župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen.

1/12

Predsednik KOO DI za Koroško Jože Fraidl

Predsednik ZDIS Drago Novak

Slavnostni govornik Občine Ravne dr. Tomaž Rožen

Jože Freidl in Urška Gostenčnik ter nagrajenci 25. Pedagoške akcije

Pevski zbor Mlada srca - Društvo Sožitje Mežiške doline

Učenci OŠ Franja Goloba podr. Šentanel

Šentanelski pavri

Harmonikarski orkester Prežihov Voranc

Jože Freidl in Urška Gostenčnik - podelitev priznanj in nagrad

Branje najlepšega spisa

dr. Tomaž rožen, Drago Novak, mag. Tanja Hočevar in predsedniki koroških DI

Udeleženci na proslavi

 

Po končanih govorih in kulturnih nastopih je bil najprej prebran spis, ki je bil izbran za najlepšega, nato so se podelila priznanja in nagrade učenkam in učencem osnovnih in srednjih šol za sodelovanje v Pedagoški akciji, ki poteka že 25 let. 

 

Po končani prireditvi je sledilo druženje in pogostitev za vse udeležence.

 

Stanislava Tamše

Oglejte si tudi