DANES
22°C
13°C
JUTRI
21°C
12°C
Oceni objavo

50 let srečanj odraslih pevskih zborov Mislinjske doline

Petdeseto leto zapored bo 4. in 5. aprila 2014, obakrat ob 19. uri, na Drugi OŠ Slovenj Gradec potekalo pevsko srečanje vseh delujočih zborov. Zapelo bo 19 vokalnih zasedb.

Najprej so obstajali pevski zbori po cerkvah in peli ob spremljavi organistov. Prvo srečanje zborov pri nas je organiziral Jože Leskovar leta 1964 ob otvoritvi Kulturnega doma Podgorje. Takrat so zapeli štirje zbori: Oktet Slovenj Gradec pod vodstvom Jožeta Leskovarja, Moški pevski zbor Šmartno, ki ga je vodil g. Ridl, Moški pevski zbor Stari trg pod vodstvom g. Mirkaca in Moški pevski zbor Podgorje pod vodstvom g. Sevčnikarja. Prvi odrasli pevski zbor po vojni je vodil Jože Leskovar, ki je kasneje prerasel v Oktet Slovenj Gradec, leta 1975 pa se je ustanovi Mešani pevski zbor Slovenj Gradec, ki je štel več kot 60 pevcev. 

 

Pevci so se vsako leto srečevali na podobnih pevskih srečanjih, ki so bila iz leta v leto strokovneje vodena in organizirana. 

 

Otroški in mladinski zbori so začeli prepevati že nekoliko prej. 19. maja 1957 je bila 1. revija mladinskih pevskih zborov v Slovenj Gradcu, ki pa ni bila strokovno organizirana; pevski zbori so se srečali in zapeli. 

 

Dolga pevska tradicija in veliko število pevcev na srečanjih vrtčevskih, otroških in mladinskih pevskih zborov, letos je zapelo preko 700 mladih pevcev, pričata o tem, da petje ostaja ena izmed nosilnih ljubiteljskih kulturnih dejavnosti v naši dolini in občini ter da je dobro poskrbljeno za pevski podmladek.

 

Andreja Gologranc, 

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, OI SG

Oglejte si tudi