DANES
22°C
13°C
JUTRI
21°C
12°C
Oceni objavo

Svetovni dan Hospic-a in paliativne oskrbe na Koroškem

V soboto, 11. oktobra 2014, smo s tradicionalnim vseslovenskim pohodom obeležili Svetovni dan HOSPIC-a in paliativne oskrbe. Zbrali smo se tisti, ki živimo, čutimo, delamo s HOSPIC-em, ga podpiramo, potrebujemo in mu zaupamo.

Pod organizacijo Slovenskega društva HOSPIC, Območnega odbora za Koroško ( Celjska cesta 21, 2380 Slovenj Gradec, telefon : 051441638 ), se je pohod pričel ob 10. uri,  pri Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika, na Ravnah. Moto letošnjega pohoda je bil: KOMU MAR? NAM!

 

Po pozdravnem govoru in uvodnih besedah predsednice OO Koroška, ga. Marjetice Stojanović Verdinek, smo prisluhnili pesmim Špele, hčerke naše prostovoljke Majde. Grajski prostori so bili kar pravi za tako lepo zveneč glas. Pot nas je vodila po Ravnah, od Trga do Čečovja. Na pripravljenih stojnicah smo predstavili naše delo. Spregovorili smo o celostni oskrbi umirajočega bolnika in družine, z katero želimo doseči najboljšo možno kakovost življenja umirajočih in svojcev. Prizadevamo si za detabuizacijo smrti in za bolj človeški odnos do umiranja in žalovanja v družbi. Naše delo se po smrti umirajočega ne konča, temveč še leto po smrti ponujamo svojcem podporo in pomoč pri žalovanju. Predstavili smo tudi Hišo HOSPIC, ki je prvič odprla svoja vrata 21. 12. 2010, na cesti Hradeckega 20, v Ljubljani. Tudi tu smo prostovoljci pomemben člen pri obravnavi hudo bolnih. To je edina ustanova v Sloveniji, ki omogoča bivanje in nego umirajočim. Je dom, ki zagotavlja hudo bolnim v zadnjem obdobju življenja, največje možno lajšanje fizičnega trpljenja in oporo pri razreševanju čustvenih, duhovnih in socialnih stisk, ki se porajajo ob zavedanju, da se življenje izteka. Umiranje je veliko več kot le medicinski proces. To je obdobje zaključevanja odnosov do sebe, bližnjih, do skupnosti in takrat so čustva posebej močna. Tudi zato je potreben sočuten odnos.

 

Za zaključek nam je predsednica odbora predstavila tabor za žalujoče otroke. Ob domačih piškotih, kruhu in sadju, smo izmenjali občutke in se pogovorili o načrtih.

 

V Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika so nam  pripravili voden ogled knjižnice. Izvedeli smo veliko novega in uporabnega. Druženje je bilo prisrčno, prav tako kot predstavitev našega dela.

 

Ivica Kobovc

Oglejte si tudi