JUTRI
20°C
12°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Travniki, gozdovi, gore, jezera … Marijana Habra

V petek, 7. junija 2013, smo bili v avli Mladinskega kulturnega centra Slovenj Gradec priča otvoritvi likovnih del mladega 24-letnega ljubiteljskega slikarja Marijana Habra, ki si je nadel umetniško ime Mare Tanz Haber. Za glasbeni vložek je s svojimi pesmimi poskrbel Franc Vezela, ki je zbrano množico navdušil z aktualno tematiko v njegovih besedilih.

Mare Tanz Haber je pričel ustvarjati leta 2008, ko je na televiziji videl oddajo o slikanju ter si dejal, da bi tudi on lahko tako slikal, res je pa tudi, da ga že od nekdaj zanima umetnost. V prvih dveh letih ustvarjanja je naslikal le okrog deset slik. Leta 2011 pa se je začel slikanju bolj resno posvečati; razlog tiči tudi v zanimanju za njegovo delo.

Veliko njegovih slik je izmišljenih, abstraktnih in nadrealističnih; platna ne odražajo grdega. Ko si človek ogleduje Maretove umetnine, dobi občutek topline in domačnosti. Njegova dela prikazujejo predvsem naravo: potoke, gozdove, gore, jezera, travnike, grabne in drevesa, človek je na slikah prisoten samo slučajno, običajno ga na slikah ni. Vse je torej posvečeno pokrajini, kompoziciji, perspektivi in barvam. Ja, Marijan Haber je pravi barvist, saj je v njegovih delih prisotnih veliko različnih barv; od rumene in oranžne, do zelene, modre in rjave.

Umetnik Janko Čeru pravi, da je Mare pesniško-slikarski nadrealist, saj je podoben Malemu princu, ki vidi, česar drugi ne vidijo, saj je bistvo očem nevidno. Skrito. Ja, očitno je, da Marijan Haber gleda s srcem.

1/2

Avtor med svojimi stvaritvami

Tudi zimska pokrajina lahko izraža toplino

Njegova prva samostojna razstava je bila lani septembra v Galeriji dr. Staneta Strnada v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, pred kratkim je razstavljal tudi v prostorih NLB, tako da lahko rečemo, da je ta razstava njegova tretja samostojna razstava.

Vsi, ki si želite videti slike, ob katerih marsikomu zastane dih, saj so občudovanja vredne, domiselne in idilične, si jih lahko ogledate do 10. julija, ko bo osrednji prostor namenjen fotografski razstavi.

 

Petra Špegel

Oglejte si tudi