JUTRI
23°C
6°C
NED.
24°C
7°C
Oceni objavo

EVS projekt "There's a World Outside Your Window" tudi v MKC Slovenj Gradcu

V ponedeljek, 18. maja, smo v MKC Slovenj Gradec gostili 10 evropskih EVS prostovoljcev iz 6-ih držav (Italije, Estonije, Albanije, Portugalske, Cipra in Finske), ki so v okviru projekta "There's a World Outside Your Window", obiskali Koroško. Z mladimi, ki so na kratkotrajnem skupinskem EVS-u v Sloveniji, smo obiskali dijake Gimnazije Slovenj Gradec, mlade iz društva MAD ter mlade, ki so vključeni v program Projektnega učenja za mlajše odrasle – PUM. EVS-ovci so mladim predstavili projekt in jih spodbujali, da tudi sami izkoristijo priložnost, ki jo ta program ponuja.

Glavni cilj projekta je prav spodbujanje mladih v lokalnem okolju za sodelovanje v programih  mobilnosti (Erasmus+) in spodbujanje medkulturnega dialoga.


Ostali cilji projekta so:

-krepitev znanja, izkušenj ter referenc prostovoljcev in drugih udeleženih na projektu;

-pridobivanje neformalnega znanja in krepitev kompetenc za učinkovitejši nastop na trgu dela;

-promocija Evropskega aktivnega državljanstva, socialne vključenosti in solidarnosti;

- promocija programa Erasmus+ MvA in EVS;

- utrjevanje komunikacijskih veščin v angleškem jeziku ter mednarodna delovna izkušnja;

-večja prepoznavnost mladinskih centrov in mladinskih centrov s hostli v lokalnem okolju ter na 

 nacionalni ravni; promocija mladinskega dela in mladinskih organizacij;

-izdelati vsaj 3 promocijske videe; enega namenjenega promociji mladinskih centrov in hostlov, drugega,

ki bo predstavil pomembnost mladinskega dela in mednarodne mobilnosti za mlade ter tretjega

namenjenega promociji EVS-a in programa Erasmus +: Mladi v akciji!.


Kaj je EVS?


Evropska prostovoljna služba (EVS – European Voluntary Service) je del programa Evropske komisije, Direktorata za izobraževanje in kulturo, ERASMUS+ MLADI V AKCIJI, ki je namenjen mladim. Izvajanje programa ERASMUS+ temelji na Uredbi Evropskega parlamenta in sveta o uvedbi programa »ERASMUS+«, programa Unije za izobraževanje, usposabljanje, mladino in šport.

Namen EVS-a je omogočiti mladim življenje in delo v tujini, povečati mobilnost mladih in njihovo večjo zaposljivost, spodbujati medkulturno učenje in pridobivanje življenjskih ter delovnih izkušenj. Velik poudarek je tudi na ozaveščanju mladih, da so evropski državljani, in na spodbujanju njihovega dejavnega sodelovanja v civilno-družbenem življenju in sistemu predstavniške demokracije. V vsaki državi članici obstajajo nacionalne agencije, ki koordinirajo program. V Sloveniji je to Nacionalna agencija Zavod MOVIT NA MLADINA s sedežem v Ljubljani.

 

Komu je namenjena?


EVS je projekt, ki vsem mladim med 17. in 30. letom omogoča, da postanejo prostovoljci in prostovoljke v drugi državi za časovno obdobje od 2 do 12 mesecev in s tem izkoristijo priložnost za učenje skozi delo ter za življenje v tujem okolju. O tem jim EVS projekt omogoča razvijanje socialnih veščin in občutek za solidarnost ter poglobljeno razumevanje drugačnosti.

 

Kdo sodeluje?


V projektu EVS sodelujejo pošiljajoča in gostiteljska organizacija, prostovoljec/-ka ter nacionalna agencija. Obe organizaciji sta zadolženi za ustrezne priprave prostovoljcev na službo v novem okolju, hkrati pa jim morata nuditi podporo skozi celotno obdobje trajanja projekta.

 

Področja dela


EVS projekti pogosto vključujejo aktivnosti s področij okoljevarstva, umetnosti in kulture, kulturne in zgodovinske dediščine, dela z otroki in mladimi ali z ostarelimi osebami, pa tudi športne in mnoge druge družbeno koristne aktivnosti.

 

Zakaj postati prostovoljec/-ka?


EVS je za mlade odlična priložnost. Omogoča jim popolnoma brezplačno bivanje v drugih državah in sodelovanje v izbranih aktivnostih, ki pogosto postanejo poklicne ali interesne usmeritve tudi po povratku prostovoljca/-ke domov. Eden najpomembnejših vidikov EVS je tudi priložnost za neformalno in priložnostno učenje in pridobivanje ključnih kompetenc za vseživljenjsko učenje.

 

Kako pristopiti k opravljanju Evropske prostovoljne službe?


Pošiljajoča organizacija (to smo lahko tudi mi, MKC Slovenj Gradec) in prostovoljec/-ka v bazi podatkov organizacij, ki izvajajo EVS projekte, poiščeta ustrezno gostiteljsko organizacijo, prostovoljec/-ka kontaktira (pošlje elektronsko sporočilo, pokliče, se o njej pozanima) in pošlje motivacijsko pismo, ki ji predstavi tako prostovoljca/-ko kot tudi razloge, zakaj bi želel/-a sodelovati prav z njimi.
Pošiljajoča, gostiteljska organizacija in prostovoljec/-ka pripravijo vse potrebno za izvedbo projekta, nakar posredujejo prijavnico za sofinanciranje na Nacionalno agencijo programa Erasmus+ MLADI V AKCIJI, ki se odda najmanj tri mesece pred odhodom. Roki za oddajo prijavnic (prijavnice odda gostujoča organizacija) so: 2. februar, 30. april, 1. oktober 2015.

Odobren in finančno podprt projekt zagotavlja prostovoljcu/-ki med izvajanjem EVS-a nastanitev in prehrano, prevoz na delo, zdravstveno in nezgodno zavarovanje, mesečno žepnino in kritje stroškov prevoza v tujino in domov.

 

MKC

Oglejte si tudi