DANES
24°C
11°C
JUTRI
25°C
12°C
Oceni objavo

Maša je najboljša na svetu

Maši Pušnik so bili vztrajnost, strast in ljubezen do gibanja prav gotovo že položeni v zibel. Očka Igor je zlati fant škofljiškega rokometa. Edini od nadvse uspešne škofljiške generacije, ki mu je uspel preboj v prvoligaške vrste, igral je za Ribnico in proti koncu kariere v prvi ligi tudi z domačim klubom Škofljico. Mami Vesna je navdušena športnica, ki najraje zagrize s kolesom v kakšen hrib. Mašina bratca imata šport prav tako zapisan že v genih; štirinajstletni Nejc je nogometaš, mlajši Jaka pa še koleba med judom, nogometom in breakdanceom. Dedek Julijan in babi Breda samo še zaokrožujeta sliko te aktivne družine, ki na občinskih smučarskih tekmovanjih vedno pobere smetano.

Povabila sem se torej na obisk k svetovni prvakinji v jazz baletu, komaj enajstletni Maši Pušnik iz Škofljice. Maša, mična in dična gospodična, obiskuje 6. razred Osnovne šole Trnovo. Odličnjakinja, ki sta ji v šolskih klopeh najljubša geografija in matematika. A ko zapre za sabo šolske duri, se dan mlade lepotice šele prične. Čisto vsak dan jo čaka vsaj eno uro in pol intenzivnega, napornega treninga v Plesni šoli Urška pri briljantnem trenerju, Blažu Godcu in prvi trenerki Marici Marčac Mirčeta.  A ker je strast do plesa neizmerna, si je Maša našla še eno ljubezen, klasični balet. Le ta zadnje čase zaseda prav posebno mesto v njenem srcu. In zato ji ni prav nič težko po treningih v Urški odhiteti še na Konzervatorij za glasbo in balet ter tam vpijati baletno znanje še urico ali dve. O baletu pripoveduje z žarečimi očmi in entuziastičnim navdušenjem. Bila je ljubezen na prvi pogled oziroma na prvi korak, obrat, poskok. Oddrvi v sobo in mi pokaže svoje čeveljčke na špico ter takoj demonstrira nekaj baletnih figur. Mašina soba je polna polic, ki se šibijo pod pokali in medaljami iz plesnih prvenstev. Njena garderobna omara pa... ahhh..., sanje vsake deklice. Prekrasni plesni kostumi, vseh barv, izjemnih krojev, z nenavadnimi dodatki. Vse se sveti, blešči. Oslepljujoča je tudi cena za vsakega od njih, globoko zavzdihneta Mašina starša. Čudovite oblekice so namreč finančno breme staršev, vsaka je vredna tam okoli 150 do 200 evrov. In ker Maša pleše tako v formaciji kot solo, je strošek dvojni. Vrhunski ples je zelo všečen očesu, a hudo neprijazen do denarnice.

Maša je postala svetovna prvakinja v jazz baletu 4. septembra 2012 v Frankfurtu. Konkurenca je bila izjemna. 27 tekmovalk iz celega sveta je upalo na stopničke, a je Maša brez težav pometla s svetovno elito. Za njo so ostale Kanadčanke, Američanke, Evropejke. Evropa je plesna velesila in Slovenija je v svetovnem vrhu plesa, je ponosna tudi Maša. V jazz baletu jim ostali preprosto ne sežejo do kolen. Maša potoži, da so tekmovanja res naporna, malodane dolgočasna, saj mora z isto točko v enem dnevu nastopiti do štirikrat. Za vsak nastop posebej mora biti zelo motivirana, saj je padec zbranosti in pozornosti takoj kaznovan. A adrenalinska kot je, s tem nima nikakršnih težav. Pravi, da jo najbolj živčno delajo trenerji, ki jo v zadnjih minutah zasipajo z nasveti. Perfekcionistka Maša, ki neumorno vadi vsak dan nekaj ur, pač ve, da je pripravljena stoodstotno in da bo njen nastop brezhiben. Najraje pleše solo, torej sama. Je izjemno stroga in zahtevna do sebe in do drugih, zato je zelo razočarana, če soplesalke iz formacije ne dajo vsega od sebe. Ne prenese polovičarstva, izgovorov in zamujanja.


Maša Pušnik z očetom Igorjem

Maša je izreden talent. Ker je neprestano poplesavala pred maminimi očmi, jo je le ta pri petih letih vpisala v plesno šolo. Tekmuje štiri leta, zadnja tri tudi čisto sama. Šele letos so ji  v šoli priznali status športnice. Sošolci so hudo ponosni nanjo in so ji, ovenčani s titulo svetovne prvakinje, v šoli tudi pripravili prisrčen sprejem. Še posebej je nanjo ponosen razrednik, športni pedagog, ki prav gotovo najbolje razume, koliko truda je bilo vloženega  v dosego naslova svetovne prvakinje. Maša se je zaradi ljubezni do plesa odrekla klavirju in violini, a to ne pomeni, da sedaj v Pušnikovi hiši vlada tišina. Za vesele zvoke s svojo harmoniko poskrbi bratec Jaka.

Maša je 25. oktobra na Madžarskem, v mestu Pécs, osvojila še naslov evropske prvakinje v show danceu s točko Nevihta (Storm). Konec novembra pa z isto točko zopet odhaja v Nemčijo, v mesto Riesa, kjer se bo odvijalo svetovno prvenstvo v show danceu. Vsekakor držimo pesti!

Na tem mestu bi članek lahko končala, a Maša je name pustila tako močan vtis, da ji moram nameniti še nekaj besed. Redko namreč srečaš tako predanega in perfekcionističnega  človeka. Na trenutke kar dih jemljajoča samozavest, brezkompromisnost do sebe in ostalih, neverjetna disciplina, ki veje iz vsake njene pore. Maša je prav posebna punca. In prav nič čudnega ni, da ji že pri enajstih letih svet leži pred nogami. Odločni in zavzeti kot je, bo z lahkoto uspelo vse, česar se bo lotila. In gotovo se ji izpolni tudi tista velika želja po čisto svoji plesni šoli, kjer bo z najboljšimi plesalci ustvarjala neverjetne koreografije, za katere ima že danes polno glavo idej.

 

 

                                                                                           Karmen Fabjan  

 

 

Oglejte si tudi